Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Utredningschefen Andreas Pallinder bekräftar uppgifter om mordmisstänkt. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Polisen bekräftar: Hade uppgifter om att mordmisstänkt skulle begå våldsdåd

Uppdaterad
Publicerad

En mamma till en gängkriminell mördas och några dagar senare blir en anhörig till Rawa Majid måltavla för en ny skjutning – trots att polisen säger sig bevaka utsatta adresser.

– Vi räcker inte hela vägen, säger utredningschefen Andreas Pallinder.

Just nu pågår tre blodiga gängkonflikter i Uppsala, enligt uppgifter till SVT. En är mellan Dalennätverket och nätverket Foxtrot – som leds av Rawa Majid, även kallad ”Kurdiska räven” – en annan ska vara en intern splittring inom Foxtrot-nätverket och den tredje ska vara mellan Foxtrot-nätverket och en 27-årig Uppsalabo.

Utifrån den eskalerande våldsspiralen har polisen i Uppsala inlett särskild operation för att kunna knyta extra resurser till både utredningar och för att stoppa eventuella hämndaktioner.

Våldsvåg i Uppsala

Fick tips om mordmisstänkt

Enligt uppgifter till SVT hade polisen fått tips om att 19-åringen, som nu mot sitt nekande sitter häktad misstänkt för mordet på kvinnan i Gränbyområdet förra veckan, hade fått uppdrag att begå ett våldsdåd i Uppsala – men att tipset lades åt sidan.

– Jag kan bekräfta att vi hade uppgifter om en av de misstänkta personerna, men de var väldigt vaga och vi gjorde allt vi kunde för att komma vidare. Vi visste inte vem som var måltavla, säger Andreas Pallinder.

Skjutning mot anhörig

Två dagar efter mordet besköts en bostad i Stenhagen. Enligt uppgifter till SVT var det Rawa Majids svärmor som var måltavla, men skytten tog fel på adress. Vid tidpunkten för skjutningen befann sig barn i bostaden.

Ni säger att ni bevakar adresser – hur kan då en sådan skjutning ske?

– Vi har adresser som vi efter bästa förmåga har närvaro vid, men dessvärre räcker vi inte hela vägen, säger Andreas Pallinder.

I klippet ovan: Utredningschefen bekräftar uppgifter om mordmisstänkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsvåg i Uppsala

Mer i ämnet