Räddningstjänsten släcker en bilbrand i Stenhagen. Foto: Utryckning Uppsala

Greps med molotovcocktail men släpptes direkt

Uppdaterad
Publicerad

Efter en orolig helg med många bilbränder var söndagskvällen och natten lugn i jämförelse. Polisen grep ändå en 17-årig kille misstänkt för att ha förberett sig för att tända eld på en bil bakom Galaxen på Bandstolsvägen i Valsätra.

– När vi griper honom stinker han av bensin och har en molotovcocktail vid sig. Han grips och förs in till stationen, säger Christer Nordström vid Uppsalapolisen.

Enligt Christer Nordström så greps pojken efter att polisen fått signalement av vittnen som stämde in på den misstänkte gärningsmannen.

Dilemma i regelverket

Eftersom pojken var under 18 år behövde en advokat vara närvarande för att ett ordentligt förhör skulle kunna hållas, enligt Christer Nordström. Men någon advokat kunde inte komma till polishuset den tiden på dygnet. Det resulterade i att åklagaren tvingades häva gripandet.

– Det är ett dilemma att regelverket är på det här sättet. Man behöver höra en sådan här person mer ingående för att ha en bättre chans att utreda brottet. Vi måste prioritera utredningar där vi har folk frihetsberövade. När någon släpps fri som i det här fallet, faller prioriteringen, säger Christer Nordström.

Christer Nordström menar att polisen är frustrerad över att den byråkratiska processen sätter krokben för utredningsarbetet.

– Samhället har förändrats, och det måste ske en översyn av lagstiftning på unga lagöverträdare som är misstänkta för den här typen av brott, säger Christer Nordström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer