Sköts ihjäl inför dottern – nu söker polisen vittnen till Slavstamordet

Uppdaterad
Publicerad

I vintras sköts en man i 60-årsåldern till döds i Slavsta, Uppsala. Polisen berättar nu att man kort efter mordet hittade ett vapen som misstänks ha koppling till dådet. Samtidigt vill man komma i kontakt med en kvinna som kan ha gjort viktiga iakttagelser.

Det var i februari i år som skjutningen ägde rum. Mannen hade varit och hämtat sin dotter på centralstationen i Uppsala när han anlände till sitt hem. Väl där såg de en okänd person stå vid uppfarten till huset. Mannen klev då ut ur bilen och gick mot den okända personen, som då tog upp ett vapen och sköt.

Nu, drygt sju månader efter mordet, går polisen ut med detaljer om mordet. Bland annat ska en privatperson ha hittat ett vapen som kan vara kopplat till mordet. Ett vapen som hittades utomhus och sedan överlämnades till polisen.

Skjutningarna i Uppsala 2019

– Vapnet är av samma kaliber som offret skjutits med och andra uppgifter som framkommit i utredningen gör det intressant, säger Cecilia Winblad, chef för enheten för grova brott vid Uppsalapolisen.

Hotades kort före mordet

Polisen berättar även om en händelse några veckor före mordet. Den 30 januari ska den skjutne mannen ha hotats med pistol vid ett övergångsställe i närheten av sin bostad. Polisen menar att man ser ett direkt samband mellan händelsen på övergångsstället och den senare skjutningen där mannen avlider.

– I vår kartläggning har vi kunnat konstatera att det finns tänkbara motiv och en eventuell orsak till mordet – men vi vill inte gå in på det just nu, säger Cecilia Winblad.

Polisen vill nu ha allmänhetens hjälp med eventuella iakttagelser. Både från mordplatsen och övergångsstället där mannen pistolhotades några veckor innan mordet. Dessutom vill man komma i kontakt med en kvinna som befann sig i närheten när mannen mördades. Hon ska ha berättat för en annan person om att hon såg en bil fly från platsen. Denna kvinna har polisen inte lyckats hitta och nu är man angelägen om att komma i kontakt med henne.

– Just nu är vi i ett väldigt intensivt utredningsläge där vi försöker koppla ihop alla pusselbitar. Många människor har hörts men nu söker vi mer information från allmänheten, säger Cecilia Winblad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Uppsala 2019

Mer i ämnet