Uppsalapolitiker reagerar kraftigt efter knivattacken

Uppdaterad
Publicerad

Flera tunga Uppsalapolitiker reagerar nu kraftigt efter knivattacken mot Alexander Bengtsson inatt.

Mohamad Hassan, (L), befann sig på ungdomsmässa på Fyrishov när han fick beskedet om att Bengtsson knivattackerats under natten.

– Det är fruktansvärt. Jag har precis skickat ett meddelande till honom. Jag skrev att ingen i vårt samhälle ska behöva utstå sådant här, speciellt inte politiker som oavsett partibeteckning försöker göra sitt bästa för att förbättra samhället. Idag är vi alla Alexander, säger Mohamad Hassan till SVT Nyheter Uppsala.

Läs mer: Attackerades med kniv i sitt eget hem

Mohamad Hassan har själv fått utstå hot och gick så sent som i februari ut och berättade om hur han hotats per telefon av en okänd man.

– Det som hänt nu har gett mig en tankeställare igen, om hur vi politiker ska förhålla oss till sådant här. Det riskerar att leda till att vi blir tveksamma till att ta vissa beslut, att vi blir mindre offentliga, och att vi blir svårare att kontakta.

Gardfjell fördömer våldet

Maria Gardfjell, (MP), befann sig i Stockholm för att lyssna på presentationen av utredningen kring nya storregioner, när hon fick höra nyheten.

–Man blir otroligt bestört och skärrad faktiskt. Jag har haft kontakt med den här politikern under lång tid, och det känns sorgligt att sådant här händer, säger hon till SVT Nyheter Uppsala.

Gardfjell fördömer våld mot politiker och säger att hon tycker det är viktigt att alla partier arbetar tillsammans för att hjälpa de som drabbas av hot och våld, och för att förebygga detsamma.

– Det är jätteviktigt att vi står upp för varandra, säger hon.

Tragiskt och oacceptabelt

Socialdemokraternas kommunalråd Marlene Burwick är även hon tagen.

– Det är både tragiskt och oacceptabelt. Just nu tänker jag mest på att en kollega i politiken, en person som valt att på sin fritid engagera sig för Uppsala har blivit utsatt för detta.

Hon menar att det är nödvändigt att man måste kunna engagera sig politiskt utan att riskera att bli attackerad.

– Annars fungerar inte vårt demokratiska system.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivattack mot Uppsalapolitiker

Mer i ämnet