Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Linda Eskilsson (MP), Erik Pelling (S) och Tobias Smedberg (V) vill styra Uppsala tillsammans. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

S, V och MP bildar enat block i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

S, V och MP kallade på torsdagen till presskonferens i Uppsala stadshus. Det har gått över två veckor sedan valet utan någon klarhet i hur Uppsala ska styras den kommande mandatperioden. Nu meddelar de tre rödgröna partierna att de bildar ett enat block, och att de efterlyser en samarbetspartner.

S, V och MP har tillsammans 39 mandat av kommunfullmäktiges totalt 81 mandat. För att få majoritet behöver man alltså stöd av ytterligare ett parti.

– Uppsala behöver ett stabilt styre, och helst ett majoritetsstyre, alla beslut som fattas behöver en majoritet, både i fullmäktige och i nämnderna. Vi styr jättegärna i majoritet med Liberalerna eller Centerpartiet, säger Linda Eskilsson (MP).

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Therez Almerfors (M) håller på att försöka formera ett eget lag som kan styra Uppsala. Foto: SVT

– Dörren står på vid gavel för C och L, säger Erik Pelling (S).

Klart är i alla fall att den rödgröna trion utgör ett enat block och att den nu inleder ett nytt budgetarbete med avsikt att bilda ett politiskt styre.

Under den gångna mandatperioden har Uppsala kommun styrts av en koalition som bestått av Socialdemokraterna, Liberalerna och Miljöpartiet. Socialdemokraterna gick framåt efter valet medan både L och MP backade. L tappade mest, 3 av 8 mandat.

Så blev mandatfördelningen i Uppsala kommun efter valet 2022. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kommunvalet 2022 Uppsala

Mer i ämnet