Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Bernt Åslund har i många år kämpat för att korta köerna för prostatacancerpatienter. I klippet hör du varför han tycker det är så viktigt. Foto: SVT

Region Uppsala i botten år efter år – långa köer till behandling för prostatacancer

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala har i många år haft de längsta väntetiderna i landet för prostatacancerpatienter som väntar på behandling.

– Väntetiderna är diskriminerande om man jämför med andra cancerformer, säger Bernt Åslund vid prostatacancerföreningen i Uppsala län.

I runt sex år har föreningen skrivit debattartiklar och uppvaktat regionpolitiker om väntetiderna från prostatacancerdiagnos till botande behandling, men gehöret är svalt, enligt Bernt Åslund.

– Sist vi skrev till politikerna i regionfullmäktige var det en som svarade, en vänsterpartist, säger Bernt Åslund, vårdpolitisk talesperson för prostatacancerföreningen i Uppsala län.

”Behöver rekrytera”

Malin Sjöberg Högrell (L), regionråd och ordförande i sjukhusstyrelsen, förklarar bland annat väntetiderna med att det saknas personal.

– Det är ju självklart att vi inte vill ligga i botten men samtidigt så tittar vi ju hela tiden på vad vi kan göra för att det ska förändras. Och det är framför allt då att försöka rekrytera mer personal inom anestesi och operationssjuksköterskor eftersom det är där vi har en brist.

God dialog

Vad har du att säga till den som känner sig orolig under den här väntan?

Jag förstår att det är en oro att behöva vänta så många dagar som det kan bli. Samtidigt så vet jag att urologen har en god dialog med många patienter som står i kön.

Bernt Åslund är samtidigt tydlig med att delar av arbetet i prostatacancervården inom Region Uppsala är bra, det som leder fram till en diagnos, från remiss till första besök – här ligger Uppsala i topp.

I klippet hör du varför regionen inte har haft tid att ”fokusera på alla frågor”.

Väntetider behandling prostatacancer

Dalarna, 106 dagar i median

Skåne, 102 

Uppsala, 99,5 

Jämtland, 97 

Västerbotten, 90 

Värmland, 85 

Västra Götaland, 82 

Örebro, 80 

Halland, 79 

Östergötland, 78 

Stockholm, 78 

Kalmar, 77 

Västmanland, 69 

Kronoberg, 68 

Gävleborg, 66 

Västernorrland, 63,5 

Blekinge, 63 

Jönköping, 63 

Sörmland, 63 

Norrbotten –  

Gotland -

(siffrorna visar antal dagar i väntetid i median från diagnos till behandling under perioden 2017-2021. Resultat från grupper med färre än 5 fall redovisas ej separat.)

Källa: Nationella prostatacancerregistret

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.