Utanför rättssalen, före rättegången. Foto: Fouad Youcefi, ABC

Aktivisterna: Vi handlade i nödvärn

Publicerad

Jan Palmblad, som försvarar de aktivister som tog sig in på området kring Forsmarks kärnkraftverk i veckan, yrkar på att de ska frikännas eftersom de har handlat i nödvärn. Aktivisterna är nu frisläppta i väntan på dom.

På fredagsmorgonen gick de 30 Greenpeaceaktivister som tog sig in på Forsmarks kärnkraftverksområde upp i rätten. Samtliga är utländska medborgare och 29 av dem står åtalade vid Uppsala tingsrätt för olaga intrång.

En man åtalas för grovt olaga intrång. Enligt åtalet tog mannen sig på tisdagsmorgonen in till en inhägnad gasturbin – som räknas som ett skyddsobjekt – och stannade där till onsdagsförmiddagen. Eftersom han stannade kvar i ett dygn anses brottet vara grovt.

En ny omständighet som kom fram under förmiddagen var att arbetare på Forsmark såg aktivister vid gasturbinen redan på tisdagen, men larmade inte förrän dagen efter. Detta enligt åklagarens sakframställan.

”Tar inte säkerhetsproblemen på allvar”

De åtalade är i åldrarna 19 till 66 år och de företräds samtliga av försvararen Jan Palmblad.

– Det viktigaste är att få fram säkerhetsproblematiken. Aktionen har varit av stort samhällsintresse. Vare sig myndigheterna eller bolagen tar de här säkerhetsproblemen på allvar, sägerJan Palmblad. Han yrkar på att aktivisterna frikänns, eftersom de har handlat i nödvärn.

– Brottsbalken säger att det finns en möjlighet att handla på ett olagligt sätt om man gör det för att till exempel skydda ett viktigt intresse.

Åklagare Maja Kullinger håller inte med om att man kan åberopa nödvärn.

– Jag menar att det inte är en nödsituation. Jag kommer att plädera för att tingsrätten inte ska ta hänsyn till den invändningen, säger hon till ABC.

Samtliga aktivister är nu frisläppta i väntan på domen som kommer om en vecka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Aktivister på kärnkraftverk

Mer i ämnet