Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar överläkare Maria Lundgren när det är dags att söka akutvård, och vad man som förälder kan göra. Foto: SVT/Lisa Chröisty

RS-epidemin hotar de minsta barnen – tuff säsong väntar

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till julhelgen väntas årets RS-epidemi nå sin topp. Men redan intensivvårdas flera barn på Akademiska barnsjukhuset – barn som ofta är för tidigt födda och som blivit smittade av sina äldre syskon.

– Vi har förberett oss för att kunna ta emot anstormningen av RS-barn men det är en osäkerhet i att inte veta hur vågen kommer se ut, säger Maria Lundgren, överläkare på barnakuten.

Just nu kommer många barn till barnsjukhusets akut- och intensivvårdavdelningar med olika luftvägssjukdomar – däribland det potentiellt farliga RS-viruset som förra året överrumplade Akademiska sjukhuset i Uppsala.

– Vi ser att kurvan just nu bara pekar uppåt, och vi kan ju inte direkt säga nej till att vårda ett barn som kommer in med andnöd bara för att vi inte har plats, säger Maria Lundgren, överläkare på barnakuten.

Förväntas eskalera över julhelgen

Men ännu är inte toppen av vågen nådd. Vågen väntas bli som störst runt jul, när många i personalen går på efterlängtad julledighet.

– För att klara av det har vi förberett så kallade eskaleringsplaner och tagit in extra personal under just julhelgen.

Trots förberedelserna uppmanar dock överläkaren till att bara komma in till sjukhuset om det verkligen finns behov.

I klippet: Hör överläkaren besvara de vanligaste frågorna om RS-viruset – bland annat när det är dags att söka akutvård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.