”Instinktivt känner jag att det här är superfara” berättar en kvinna från Uppsala som snubblade när hon flydde från lastbilen. Foto: Polisen

Uppsalabor berättar: ”En sekund från att bli träffad av lastbilen”

Uppdaterad
Publicerad

Minst tre av de personer som är målsägande i rättegången kring terrordådet på Drottninggatan är Uppsalabor. En av dem föll när hon flydde för livet.

– Instinktivt kände jag att det här är superfara, berättar hon.

På tisdagen hördes för första gången Rakhmat Akilov i rättegången efter lastbilsattacken på Drottninggatan i Stockholm i april förra året. SVT Uppsala har tagit del av de nedskrivna polisförhören med de personer som ses som direkt drabbade av dådet, och minst tre av dem bor i Uppsala.

Paret från Uppsala

På Drottninggatan går ett par som bor i Uppsala. De går hand i hand i riktningen norrut mot Odenplan när de hör skrik och oväsen.

Terrordådet i Stockholm

Kvinnan beskriver hur hon är den som först upptäcker lastbilen och rycker med sig pojkvännen. De tar först skydd bakom en barack eller liknande och springer sedan in i en butik. Hon tror inte att han hade upptäckt lastbilen om han varit själv.

Mannen berättar att under den tiden så hade lastbilen hunnit ifatt dem. Han såg den passera, och enligt honom var de bara en eller två sekunder från att bli träffade av lastbilen.

Från butiken ser mannen en kvinna med ett barn som han tror ska bli påkörda av lastbilen. Men de hukar sig ned vid bänkarna i mitten av gatan, och lastbilen missar dem precis, berättar mannen.

Mannen ser också en annan person som inte hunnit undan lastbilen. Han springer fram för att se om han kan hjälpa, men upptäcker att det är för sent.

”Han fick panik och alla runt omkring fick panik och han började tänka att det här skulle kunna var en terroristattack och det skulle kunna komma fram folk med skjutvapen, så han sprang tillbaka till optikerbutiken.”

Kvinnan från Uppsala

En kvinna från Uppsala befinner sig på Drottninggatan och berättar så här i förhör:

– Då ser jag lastbilen […] jag uppfattar att det går extremt snabbt och att jag inte ser någon förare. Jag uppfattade att det är jag och lastbilen. […] Instinktivt känner jag att det här är superfara…

Hon berättar att hon vill ta skydd på en tvärgata, men att hon snubblar på något och faller mot marken.

– Vet inte om mina ben är kvar på Drottninggatan eller inte och om de kommer bli överkörda. Jag hinner också tänka att det finns ingen tid att kravla iväg och att antingen så kör den över mina ben eller så klarar jag mig och då hör jag att den dundrar förbi bakom mig.

Kvinnan uppskattar att lastbilen passerar en till två meter bakom henne.

– Den andra tanken var kommer det sprängas nu, jag hann tänka att gud vad hemskt för de som är med om ett terrorattentat när jag blev så rädd.

Kvinnan skadade handen när hon föll, en benbit bröts loss på hennes lillfinger och hon fick opereras och blev sjukskriven. Hon berättar senare att hon reagerar på oväntade ljud, främst från lastbilar och bussar. Även den första kvinnan berättar en tid efter händelsen att hon har problem med höga ljud, att hon är rädd i trafiken och upplever det som att alla kör fort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordådet i Stockholm

Mer i ämnet