Kvinna undersöks för livmoderhalscancer. Foto: TT

Så blev resultatet av cellprovsveckan

Uppdaterad
Publicerad

Under förra veckan genomförde Region Uppsala en cellprovsvecka för att uppmärksamma provtagning för livmoderhalscancer. Enligt kvinnokliniken så märktes det av en viss ökning gällande intresset för frågan under kampanjen gång.

Nästan två av tio kvinnor i länet struntar i att testa sig för livmoderhalscancer. Under förra veckan genomförde Region Uppsala en kampanj för att öka kunskapen kring frågan.

– Vi märkte av fler samtal och frågor till Vårdguiden 1177, säger Birgitta Segebladh, som är överläkare på kvinnokliniken och mödravården på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Uppsala

Enligt Segebladh är det dock svårt att kvantifiera en kampanj som denna.

– Det handlar ju egentligen om kunskap. Om folk görs medvetna om frågan är det bra. Frågan huruvida det är en bestående förändring eller inte är därför svår att svara på.

Många insjuknar

Årligen är det omkring 500-600 personer som insjuknar, och i värsta fall dör, i livmoderhalscancer i landet. Siffran har ökat under de senaste åren. I Uppsala län rör det sig om omkring 30 personer som insjuknar, sett till de senast släppta sifforna.

Uppsala län har under de senaste åren haft en låg så kallad täckningsgrad gällande cellprovstagning. Den lägsta i landet. Ingen vet riktigt varför.

– Frågan är jättesvår att svara på. Vi vet inte varför det är så. Dock har vi sett en ökning under de senaste åren, vilket är positivt.

Kunskapen skiljer sig

Enligt Segebladh är det dessutom stor skillnad i täckningsgraden beroende på vilka stadsdelar det handlar om.

– För vår del är det viktigt att veta detta, då vi kan anpassa informationen så att den når fram på bästa sätt.

Cancer i livmoderhalsen, som är den nedre delen av livmodern, utvecklas oftast långsamt under många år. Om man går på regelbundna cellprovskontroller kan cellförändringar som kan leda till cancer upptäckas och tas bort i god tid.

Sedan förra året är det i Region Uppsala avgiftsfritt att gå och testa sig. Dock är det svårt att veta hur det de facto påverkar siffrorna.

– Man har sett att det nödvändigtvis inte är det som påverkar mest, även om det såklart det kan vara helt avgörande för vissa kvinnor.

En mer genomarbetad utvärdering av veckan väntas, uppger Region Uppsala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Uppsala

Mer i ämnet