Så går corona-spårningen till i Uppsala

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan konstaterades det att två personer i Uppsala smittats av corona-viruset. Nu har en smittskyddsspårning av de som haft nära kontakt med de smittade gjorts.

Det är ett 20-tal personer som haft nära kontakt med de två corona-smittade i Uppsala utöver deras närmaste familjer. Det har Region Uppsala kommit fram till efter att ha gjort en smittskyddspårning. Med nära kontakt menas att man suttit tillsammans i ett begränsat utrymme under en längre tidsperiod, alltså mer än bara några minuter.

– Oftast gäller det sammanträden eller att man suttit och ätit tillsammans, säger Johan Hedlund, smittskyddssjuksköterska vid Region Uppsala.

Coronaviruset i Uppsala

Men behöver man vara orolig rent generellt som Uppsalabo om man gått på gymmet eller åkt buss eller liknande?

– Nej, det tycker jag inte. Vi har de konstaterade fallen och vi har en bra överblick över hur de har rört sig sedan de blev sjuka. Men vi ser inte att det finns någon risk med smittspridning ifrån dem i samhället i stort utan det har varit i vissa specifika situationer, säger Johan Hedlund.

I Uppsala län finns två konstaterade fall av coronasmitta, varav en patient vårdas på Akademiska sjukhusets infektionsklinik. Båda mår bra givet omständigheterna. Utöver detta har flera prover tagits, ett trettiotal bara under helgen, de har hittills alla varit negativa.

Hör i klippet om hur smittskyddsspårningen i Uppsala går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet