Foto: SVT

Så gör du om du möter ett vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Under de senaste dagarna har en mindre grupp vildsvin synts av i central Uppsala. Men enligt jaktvårdskonsulenten Stefan Holm behöver man inte vara rädd.

Ett vildsvin ramlade i Fyrisån i strax efter klockan tre natt. Polisen kallades till platsen, och händelsen slutade med att djuret var tvunget att avlivas.

LÄS MER: Vildsvinsdrama i Fyrisån i natt

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Enligt jaktvårdskonsulenten Stefan Holm är det förhållandevis ovanlig att vildsvin tar sig in i centrala städer på det här viset.

– Ja, de rör sig allt som oftast ute i städernas ytterkanter. De rör sig inte för eget bevåg in i Uppsala.

Så vad har hänt här?

– Det mesta tyder på att mamman där har tagit ett felbeslut och helt enkelt tagit fel väg. Att hon blev skrämd av något som fick henne att springa in i stan, säger han.

Enligt Stefan Holm är det däremot inte ovanligt att stöta på djuren i mindre samhällen.

– Gunsta, Vattholma och Rasbo – samhällen som så: där kan det mycket väl ske. Ultuna är också inte helt omöjligt.

Inte farliga

Vidare berättar Stefan Holm att djuren inte utgör någon fara för människor. Eller husdjur.

– Nej, de är otroligt skygga djur. Om man klappar händerna eller skriker på dem drar de iväg som ett skott. Det är klart de kan göra utfall på något vis, men det är inte av aggressiv natur.

Hur menar du?

– Om man hamnar mellan en vildsvinsmamma och dess kultingar kan det ju vara så att hon springer mot dig, men det är inte för att attackera utan mer sluta upp med sina barn.

Man snackar ju om explosionsartade nivåer av djur, kommer man se mer av detta framöver?

– Inte nödvändigtvis. Det finns inget som tyder på att de skulle bli modigare och modigare. De är fortfarande rädda djur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VILDSVIN I UPPSALA LÄN

Mer i ämnet