Så många vapen har lämnats in under amnestin

Uppdaterad
Publicerad

Med bara några dagar kvar av vapenamnestin har omkring 700 vapen lämnats in till polisen i Polisregion Mitt.

Om några dagar slutar den allmänna vapenamnestin gälla. Amnestin har pågått sedan 1 februari, och är till för att få bort illegala vapen från gatorna. Under perioden hade personer fått lämna in vapen, vapendelar och ammunition utan att riskera att bli misstänkt för vapenbrott.

I Uppsala län finns det två ställen att lämna in på: Tierp och i Uppsala. Och än så länge har polisen i Polisregion Mitt fått in omkring 700 vapen.

Det har tidigare genomförts tre vapenamnestier i Sverige: 1993, 2007 och 2013. Vid de här tillfällena lämnades det in sammanlagt 45 000 skjutvapen och totalt 65 ton ammunition. I Uppsala lämnades det in 400 vapen 2013.

Sedan dessa har Uppsala län, Västmanland och Gävleborg slagits ihop – och utgör idag ett polisområde under Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.