• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Arvidsjaur, Norrbottens län. Det brinner kraftigt i en butik i centrala Arvidsjaur, med rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Norrbotten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Här ”handlar” SVT:s reporter efter MSB:s tipslista – så mycket kostar det. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så mycket kostar billigaste preppingen – MSB:s lista bockas av

Publicerad

Stormkök, alternativ värmekälla, vattendunkar, vevradio samt hållbar mat – det några av punkterna på MSB:s tipslista för hemberedskap.

Hur mycket kostar det köpa allt nytt – och samtidigt vilja komma undan så billigt som möjligt?

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har intresset för hemberedskap ökat markant, enligt MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap).

Det hela skruvades upp ytterligare när överbefälhavare Micael Bydén och Carl-Oskar Bohlins (M), minister för civilt försvar, i januari uppmanade att alla måste mentalt förbereda sig för att det kan bli krig även i Sverige.

Oron för krig ökar

Enligt en enkät från MSB svarade var tredje att de kände mycket stor eller stor ökad oro som en följd av medierapporteringen.

– Vi får många samtal om hemberedskap, om vad man ska göra och köpa, säger Elin Bohman, pressekreterare på MSB.

– Det finns en missuppfattning om att man måste köpa massa saker, och då köpa nytt, så är det inte. Många saker har man redan hemma, andra saker kan man hitta på loppis eller gå ihop med grannar och köpa för att få det billigare.

Samla allt på en plats

Oavsett vad man har – eller inte har – är det viktigt att samla alla saker i en krislåda som är enkel att ta med till exempelvis ett skyddsrum.

– Då slipper man springa runt och leta efter tändstickor i ett skåp och ljus på en annan plats. Ha allt samlat, och fyll på lådan allt eftersom, säger Elin Bohman.

Om man är materiellt barskrapad och måste köpa nytt – vad ska man då prioritera?

– Radio av någon typ för att få information, något att förvara vatten i – det kan vara flaskor som är kvar efter helgens läsk – och värmeljus.

I klippet ovan: Här ”handlar” SVT:s reporter efter MSB:s tipslista – så mycket kostar det.

Så räknade vi

I klippet ovan ”handlar” SVT efter MSB:s tipslista. Produkterna har valts utifrån vad som är billigast, men billigare alternativ har i vissa fall valts bort då de krävde dyr frakt eller lång leveranstid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.