Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så ska corona-vaccineringen i Uppsala län gå till Foto: Johan Nilsson/TT

Så ska corona-vaccineringen i Uppsala län gå till

Publicerad

Vaccinationen mot covid-19 i Region Uppsala förväntas dra igång strax efter årsskiftet. Men det gäller bara vissa utvalda invånare – många kan behöva vänta i flera månader.

Här svarar vaccinationssamordnaren Margareta Öhrvall på när och hur du kommer kunna få injektionen.

Först ut att vaccineras blir människor som är över 70 år och ingår i en riskgrupp. Även anställda inom vård och omsorg kommer prioriteras. Och det kan bli aktuellt direkt efter årsskiftet.

– Vår förhoppning och plan är att kunna starta någon gång under januari. Det är då vi hoppas få tillgång till vaccinerna. Men vi väntar på definitiva datum, säger Margaretha Öhrvall, vaccinationssamordnare i Region Uppsala.

Först framåt sommaren tror hon att vaccinet kommer bli tillgängligt för övriga befolkningen.

”En enormt stor satsning”

Vaccinationen av prioriterade grupper beräknas ta en stor del av året. Arbetet kommer utföras av både primärvården och vaccinationsbyråer, och en stor utmaning blir att undvika smittspridning vid själva vaccinationstillfället.

– Detaljerna har vi inte riktigt kommit till ännu, men vi arbetar på att få det så säkert som möjligt, säger Margaretha Öhrvall.

Hon tror att efterfrågan kommer vara mycket hög.

– Det finns en väldigt stor vaccinationsvilja i vårt samhälle över huvud taget. Det är en enormt stor satsning och väldigt många som ska vaccineras, det är helt klart.

En av fyra vill inte vaccinera sig

En undersökning av Novus/SVT som gjordes i november visar dock att var fjärde svensk inte vill vaccinera sig, främst på grund av rädsla för biverkningar.

– Man måste ta den oron på allvar. Men det är väldigt stora undersökningar som är gjorda innan man släpper de här vaccinen. Läkemedelsverket gör stora utredningar innan de godkänner vaccinet. Om man ska få upp vaccinationsnivån i Sverige så ska så många som möjligt vaccinera sig. Det är inte bara för sin egen skull, men också av omtanke för sin omgivning, menar Margareta Öhrvall.

Hör henne berätta mer om hur vaccineringen ska gå till i klippet i ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet