Foto: TT/SVT

Så ska neonatalvårdens kris lösas

Uppdaterad
Publicerad

Neonatalavdelningen på Akademiska sjukhuset har varit under hård press länge. Så pass att människor till och med tvingats till Finland för att föda. Nu har en handlingsplan upprättats för att lösa krisen.

Platsbristen på Akademiska sjukhusets avdelning för för tidigt födda har varit och är i viss mån fortfarande akut. I somras tvingades den neonatala verksamheten till och med reservera platser för nyfödda barn utomlands. Det efter att flera tvingats till Åbo i Finland för att föda när platserna vid Akademiska var slut. Dessutom är personbristen svår och sjukhuset kämpar med nyrekryteringar.

Mot bakgrund av detta gav den politiska ledningen i sjukhusstyrelsen i region Uppsala i uppdrag åt sjukhusdirektören att ta fram en handlingsplan kring hur situationen ska kunna förbättras. Den har nu presenterats för sjukhusstyrelsen.

Rekrytera fler

I rapporten slås bland annat fast att ett nytt ledarskap ska få verksamheten i bättre balans. Man vill bygga från toppen och rekryterar fler chefer. Därefter satsas på nyrekrytering av sjuksköterskor. Det görs bland annat genom att förbättra arbetsmiljön genom att dra in platser och därmed öka personaltätheten. Sjukhuset vill också nyrekrytera och utbilda fler till specialistsjuksköterskor inom neonatalen. Det görs bland annat genom hårdare marknadsföring och premier i form av utbildningslön till de som väljer att studera och boendelösningar till de som är villiga att flytta till Uppsala län.

Enligt verksamhetsansvariga har man redan nu sett effekter av åtgärderna.

Ytterligare en nyckel som rapporten pekar på för att lösa krisen är behovet av nya lokaler. Något som det beslutats om men som SVT Nyheter Uppsala tidigare kunnat berätta dröjer. Kanske så pass länge som tio år framåt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.