• Viktigt meddelande:

    Det är kraftig rökutveckling efter en brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Uppsalaborna om rekordvarma vintern Foto: SVT Uppsala

Varmaste vintern i Uppsala på 300 år – oroar vissa

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut att bli en rekordvarm vinter i stora del av Sverige när SMHI presenterar sina preliminära siffror. För Uppsalas del är det den varmaste vintern sen man började mätningarna för 298 år sen.

I Uppsala har snön lyst med sin frånvaro denna vinter. När SMHI summerar väderstationernas medeltemperatur från 1 december till och med den 25 februari 2020 så är medeltemperaturen 2.5 grader i Uppsala. Det är den varmaste noteringen sedan 1723/24.

– Det är anmärkningsvärt att vi har haft en sådan varm vinter. I januari hade vi inga dagar med snö och det har inte hänt på närmare 140 år, säger Erik Sahlée, universitetslektor i meteorologi vid Uppsala universitet.

Hur ska man tolka den här värmen?

– Det är en pusselbit för att förstå klimatvariationerna. Sedan måste man väga det samman med andra mätningar och metoder nationellt och internationellt för att få en helhetsbild, säger Erik Sahlée.

”Oroande när det blir varmare”

När SVT frågar runt bland Uppsalabor på stan är det flera som saknar snön.

– Det är oroande när det blir varmare, säger Anna Singer.

I klippet berättar fler Uppsalaborna om vad de tycker om den milda vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet