Öppettiderna har försämrats sen kommunen tog över driften av allaktivitetshuset.

Sämre öppettider på Allaktivitetshuset

Uppdaterad
Publicerad

I syfte att förbättra jämställdheten och locka fler unga har kommunen tagit över driften av Allaktivitetshuset i Uppsala. Men när portarna slogs upp för första gången i dag var det med kraftigt försämrade öppettider.

– Jag tycker att det är tråkigt. För mig som föräldraledig har det varit väldigt bra att kunna gå dit på dagen, säger klättraren Ida Jansson.

Det var i februari som Klättercenter, efter många turer fram och tillbaka, fick det slutgiltiga beskedet om att kommunen från och med första april skulle ta över driften av allaktivitetshuset. Ett beslut som väckte kritik både från besökare, personal och oppositionen.

ALLAKTIVITETSHUSET

Från 12 till 5 timmar

När kommunen i dag öppnade upp huset igen var det med kraftigt försämrade öppettider. Från att ha varit öppet 10.00-22.00 på vardagar är det nu 15.00-20.00 som gäller.

– Vi har haft en daggrupp som klättrat ihop med folk som exempelvis jobbar kväll och inte kan träna senare, men nu går inte det längre, berättar Ida Jansson som klättrat sedan 2008 och tillbringat många timmar på Allaktivitetshuset.

Vad tänker du kring att kommunen har tagit över driften?

– Jag förstår att de tagit över, men informationen till oss som använder huset har varit väldigt dålig. Det har varit svårt att veta vad som gäller.

Förbättra jämställdheten

Anledningen till att kommunen tog över driften från Klättercentret var att man tyckte att det var för få unga och framförallt för få unga tjejer som besökte allaktivitetshuset.

– Målet är att det ska bli 50/50, säger Miljöpartiets Rickard Malmström som är ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Enligt Malmström var färre än en av tio besökare på allaktivitetshuset en tjej under 21 år.

Varför kommer kommunen att lyckas bättre än de som tidigare drev verksamheten?

– För att vi har väldigt mycket kompetens inom kommunen och bra nätverk vi kan använda oss av. Vi kommer exempelvis att utbilda personalen i bemötande.

”Behoven störst efter 15.00”

Varför kortar ni öppettiderna?

– Vi ser att behovet är störst efter 15.00, så det borde inte bli så många som drabbas. Sen så vill vi förändra verksamheten för att den ska bli mer tilltalande för barn och unga, samt tjejer och killar på lika villkor, då klarar vi inte att samtidigt hålla öppet lika länge. På sikt hoppas vi kunna hålla öppet några timmar längre, berättar Rickard Malmström.

För Ida Jansson innebär de kortare öppettiderna att hon inte kommer att kunan klättra lika mycket som hon tidigare gjort.

– Jag skulle vilja att de åtminstone hade öppet från tolv, men helst vill jag ju ha det som förut att man kan gå dit mellan 10.00 och 22.00.

Har du några tankar kring hur man ska kunna locka dit fler tjejer?

– Jag tror att man behöver mer riktad information till just tjejer, för klättring är egentligen en ganska jämställd sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet