”Vi är så många så vi behöver en stor hall” konstaterar Max Andersson. Foto: SVT

Ungdomarna menar att Allaktivitetshuset blir för litet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt Allaktivitetshus är på gång, men stans ungdomar oroar sig för att den nya lokalen är för liten. ”Jag är rädd det blir kaos för att vi inte kommer att få plats” säger skateboardåkaren Fredrik Henningsson.

I juni stängde Allaktivitetshuset i den gamla senapsfabriken invid Kungsgatan i Uppsala och sedan dess har de ungdomar som besökte centret undrat var de ska ta vägen.

Kommunens plan var att öppna upp verksamheten i en ny lokal redan i mitten på augusti, men nu en månad senare finns det inte ens ett bygglov på plats för den nya lokalen på Sylveniusgatan i Fyrislund.  

ALLAKTIVITETSHUSET

– Det har varit rätt struligt, och kommunen brukar inte direkt vara så snabba, så man vet aldrig hur det blir, konstaterar skateboardåkaren Fredrik Henningsson.

Hall behövs under vintern

I Kappelgärdets betongpark är det fullt av barn och ungdomar som åker skateboard och kickbike. Solen lyser och just i dag är det svårt att förstå varför ungdomarna tycker att det är så viktigt att ha en inomhushall för utomhussporterna skateboard, kickbike och parkour.

– Det går bra att vara ute nu, men sen under hösten och vintern går det inte. Då måste vi vara inne, förklarar 11-åriga Max Andersson som kör kickbike.

”Risk att ungdomar slutar”

– Det är viktigt för oss att ha ett ställe att samlas på, istället för att vi ska behöva gå runt och leta i hela stan efter ställen att träna på, säger Martin Forsen som är 15 år och tränar parkour.

Vad händer om ni inte får någon hall att vara i snart?

– Jag tror att det finns risk att folk slutar.

– Och jag tycker att det känns tråkigt att vi kommer att behöva gå tillbaka och skatea i garage. Nu när vi vant oss att få åka på ett säkert ställe, säger Fredrik Henningsson.

För liten lokal

Det är inte bara öppningsdatumet som oroar Allaktivitetshusets användare, storleken på den nya hallen är också ett bekymmer.

– Nu ska vi bara få 400 kvm, den förra hallen var 800 kvm. Att vi som Sveriges fjärde största stad ska ha en av de minsta hallarna känns inte rätt, förklarar Fredrik Henningsson.

Varför behöver ni så mycket plats?

– För att vi är många som kör, säger Max Andersson.  

– Jag hoppas att hallen blir så bra som möjligt och att alla får plats att åka. Annars finns det en risk att folk blir avskräckta från att gå dit för att det är så mycket kaos och för att det är för litet, avslutar Fredrik Henningsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet