Skejtparken står redo till smygstarten. Foto: Tobias Enefalk

Nu smygöppnar Allaktivitetshuset

Publicerad

Det har varit en lång väntan för stans skejtare, parkourare och klättrare. Och kritiken mot hur kommunen hanterat turerna kring Allaktivitetshuset har varit skarp. Men nu på tisdag slår Allis äntligen upp portarna på Sylveniusgatan i Uppsala.

– Vi öppnar på tisdag den 27:e och så har vi öppet klockan 10-20 hela jullovet, berättar verksamhetsledaren Robin French.

Han förklarar att det är lite av en smygöppning eftersom klättringen inte kommer vara igång. Det kommer heller inte att bedrivas verksamhet på övervåningen i huset där det är tänkt att dans, kampsport, skapande och e-sport ska hålla till framöver.

ALLAKTIVITETSHUSET

– Det kommer framöver och den officiella invigningen håller vi i februari.

Gratis inträde under lovet

Den som är sugen på att skejta eller träna parkour kan dock se jullovet som räddat.

– Vi bestämde oss för att öppna nu för att inte de som håller på med de här sporterna ska behöva träna utomhus hela vintern.

Dessutom är inträdet gratis under hela jullovet.

Varför dröjer klättringen?

– Det handlar om att den är tekniskt svårare att få upp.

Läs mer: Så har turerna gått kring Allaktivitetshuset

Ungdomar fick döpa huset

Tidigare i veckan avslöjades vad Allaktivtetshuset från och med nu kommer att kallas.

– Allis blev namnet, jag tycker att det känns bra, konstaterar Robin French.

Uppsala kommun ordnade en tävling för att hitta det perfekta namnet för aktivitetshuset och bakom segerbidraget står Julia Hedlund och Emelie Hellström som går på Raoul Wallenbergskolan.

” Namnet är lätt att komma ihåg och skapar en känsla av låga trösklar och att huset är en plats där allt är möjligt och där alla är välkomna”,  löd juryns motivering.

”Vi får gilla läget”

Förutom att det har tagit lång tid att hitta en lokal och öppna aktivitetscentret har ungdomar tidigare uttryckt oro över att hallen skulle bli för liten.

Vad kan du säga om det?

– Ytorna för klättring, parkour och skejt blir absolut mindre än i det tidigare huset, men vi tycker att vi lyckats utnyttja ytorna mer effektivt den här gången. Vi hade velat ha större, men nu får vi gilla läget, säger Robin French.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

ALLAKTIVITETSHUSET

Mer i ämnet