Säpo-handbok ska minska våldet mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av de förtroendevalda har utsatts för hot och/eller våld i koppling till sitt politiska uppdrag. Säpo har i ett led för att hjälpa politiker därför tagit fram en handbok i hur man som förtroendevald kan agera i olika situationer. Det för att minimera riskerna.

Två av tre förtroendevalda uppger att de utsatts för trakasserier, hot och/eller våld. Därför har Säkerhetspolisen i samverkan med Polismyndigheten och andra myndigheter tagit fram en handbok som politiker kan förhålla sig till i olika situationer.

– Våra politiker ska känna sig trygga och säkra i sitt politiska arbete. Råden i den här handboken ska ses som stöd i deras uppdrag och vi hoppas att det i sin tur bidrar till att säkra det demokratiska systemet, skriver säkerhetspolischef Anders Thornberg på Säpos hemsida.

En av politikerna i Uppsala län som utsatts för hot under sin karriär är kommunalrådet Mohamad Hassan (L).

– Jag tror en handbok kan vara bra. Man ska nog se handboken som en utbildning, och jag tror inte många politiker har någon utbildning i detta från början. Vägledning är bra, säger han.

Förebygga och hantera

2017 beslutade regeringen att ta fram en handlingsplan för att förebygga och hantera hot och våld mot förtroendevalda. Handboken är ett led i det.

– Säkerhetspolisens bedömning är att valet 2018 i större utsträckning än tidigare kommer präglas av en polariserad och hätsk debatt, vilket innebär en ökad sannolikhet för hot och våld mot den som är politisk aktiv, kommenterar Anders Thornberg.

– När jag går på stan kan jag vara på spänn ibland. Ibland tar jag andra vägar om jag upplever att det är något som inte stämmer, säger Mohamad Hassan (L).

Undersökningar från Brå visar att hoten och våldet mot förtroendevalda ökat under åren.

– I min politiska karriär har jag ibland tagit beslut som folk blivit arga över. Situationen har med åren inte blivit bättre.

Handboken är pedagogiskt upplagd och är uppdelat i olika delar där läsaren kan ta in handfasta tips på hur man kan agera – och vilken förhållningssätt man kan ta i olika situationer.

Konkreta tips

Handboken heter Personlig säkerhet och bland annat listas punkterna:

  • Skydda din identitet och integritet
  • Säkerhetsåtgärder i bostaden och i vardagen
  • Riskanalys och medvetna val i vardagen
  • Hantera hot och angrepp
  • Resor – inrikes och utrikes
  • Säkerhet vid politiskt arbete
  • Kampanjarbete och offentliga möten
  • Allvarliga händelser utomlands
  • Terrorangrepp och andra attentat
  • Anmäl alla hot!

– Att veta i vilka situationer man ska anmäla och inte är jättebra att få på pränt. Det är något jag tror många undrar över, säger Mohamad Hassan (L).

Handboken: Personlig säkerhet går att ladda ner här – och uppges av Säpo vara användbar även för andra branscher.

Så många har utsatts

66 procent av riksdagsledamöterna uppger att de har utsatts för trakasserier, hot och/eller våld under 2016. Siffran för kommunfullmäktige är 25 procent och landstingsfullmäktige 34 procent.

Andelen utsatta har ökat från 20 till 25 procent mellan 2012 och 2016. Valåret 2014 uppgav en ännu större andel förtroendevalda att de hade drabbats, vilket kan förklaras med att utsattheten ökar i takt med en ökad exponering. Utsattheten bland gruppen riksdagsledamöter har emellertid aldrig varit så stor som nu.

Det är fjärde gången som Brottsförebyggande rådet genomför Politikernas trygghetsundersökning. Cirka 8.000 ordinarie ledamöter i Sveriges riksdag och fullmäktigeförsamlingar har svarat på frågor om sin utsatthet för trakasserier, hot och våld under 2016.

Källa: Brå

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.