Sverigedemokraternas Christer Olsson är kritisk mot sjukhusstyrelsen i Region Uppsala Foto: SVT

SD:s attack mot sjukhusstyrelsen: ”Ni sitter i baksätet utan någon som kör”

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår en hetlevrad debatt på UKK, Uppsala konsert och kongress, om Region Uppsalas minst sagt pressade ekonomi. SVT Uppsala är på plats vid debatten.

Regionens underskott uppgår hittills i år till 95 miljoner kronor.  Något som många av ledamöterna i regionens fullmäktige ser allvarligt på.

– Det börjar bli dags att utkräva ansvar av de som uppenbarligen inte klarar av sitt ansvar. Det handlar om för mycket pengar för att bara slarva bort, säger Christer Olsson.

Även Kristdemokraternas Björn-Owe Björk ser allvarligt på läget.

– Att regionens ekonomi varit ansträngd har länge varit känt, en situation som innebär att underskottet på sikt kommer att bli ännu högre om vi inte gör något, säger Björn-Owe Björk (KD).

”Vi tar ansvar”

Debatten om budgeten pågår under hela måndagen på UKK. Salen är fullsatt av ledamöter och talarlistan är lång – så lång att beslut inte väntas kunna tas förrän i morgon tisdag.

Malin Sjöberg Högrell (L) är ordförande i sjukhusstyrelsen.

– Vi tar ansvar för det allvarliga ekonomiska läge vi har framför oss. Annars kommer vi att sakna 1,6 miljarder kronor år 2022. Vi måste bryta det här, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

För att komma till rätta med den ansträngda ekonomin vill det blågröna styret ta hjälp av en treårig plan. Planen innebär att sjukhusstyrelsen tillåts göra minusresultat tre år i rad för att hämta upp ekonomin.

– Vi skulle kunna gå in och kapa i kostnaderna som man gjort på till exempel Karolinska, men vi tror inte att det är rätt väg att gå, säger Malin Sjöberg Högrell (L).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.