Sex vargar konstaterade i Glamsenreviret

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu sex vargar konstaterade i Glamsenreviret i Norduppland. SVT var med när länsstyrelsen följde i vargarnas spår.

Nysnö och rätt temperatur för att lämna spår i snön. Vi är på spaning efter varg, i alla fall efter deras spår. Platsen är alldeles utanför Älvkarleö i Norduppland. Spårare är Ingemar Lindquist som är naturbevakare på Länsstyrelsen i Uppsala län.

– Djuren går ofta i samma spår, men de delar på sig också. På så sätt har vi nu kunnat kvalitetssäkra att det är sex vargar i Glamsenreviret genom spårning. Tidigare trodde vi det var fyra stycken, säger Ingermar Lindquist.

Vargarna i Glamsenreviret

LÄS MER: Ny vargflock konstaterad i Norduppland

Glamsenreviret sträcker sig ungefär mellan Älvkarleby och Gävle och avgränsas av E4an i väster. Länsstyrelsen fångade nyligen ett vargpar på bild i området. Samma par som siktades i trakterna förra vintern.

– De kommer troligtvis att hålla sig inom det här området. De går långa sträckor och kommer att jaga och fälla bytes djur i området, säger naturbevakaren Ingermar Lindquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargarna i Glamsenreviret

Mer i ämnet