Silbersky förvånad över fortsatta terrormisstankar

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen pågår fortfarande mot Håbo-bon som släpptes efter att ha häktats misstänkt för terrorbrott.

Enligt åklagaren är mannen fortsatt misstänkt för brott.

– Jag förstår ingenting. Åklagaren skjuter mycket högt över målet, säger advokat Leif Silbersky.

I torsdags förra veckan häktades en man folkbokförd i Håbo kommun som skäligen misstänkt för förberedelse till terroristbrott.

Lite drygt 24 timmar senare släpptes mannen. Åklagaren meddelade att det inte längre fanns skäl att hålla Håbobon frihetsberövad.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Trots det pågår fortfarande förundersökningen mot mannen.

– Han är släppt, men misstankarna kvarstår fortfarande mot mannen, säger Evamari Häggkvist, åklagare på riksenheten för säkerhetsmål.

Läs mer: Upplänning misstänkt för terroristbrott – Detta har hänt

”Förstår ingenting”

Leif Silbersky, som försvarar den misstänkte Håbobon, är mycket överraskad över att förundersökningen inte är nedlagd.

– Jag förstår ingenting. Det är mycket förvånande. Jag kan ha förståelse för att man hade de här misstankarna initialt, men när man har checkat av och kommit fram till att min klient ska släppas så förstår jag inte varför man inte lägger ned utredningen.

”Skjuter mycket högt över målet”

Silbersky säger sig ha förståelse för att man agerar beslutsamt från säkerhetspolisens och åklagarens sida eftersom misstankarna gäller ett mycket allvarligt brott.

– Men i det här fallet kunde man konstatera väldigt snabbt att åklagaren sköt högt över målet. Det visar ju inte minst när åklagaren beslutade att släppa min klient redan efter 24 timmar. Att sitta häktad i 24 timmar är extremt kort tid, säger Leif Silbersky.

Åklagaren Evamari Häggkvist vill inte gå in på när beslut om att inleda åtal eller lägga ned förundersökningen ska tas.

– Vi har fortfarande en hel del material att gå igenom, beslag efter husrannsakan bland annat. Jag kan inte säga när det utredningsarbetet är klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt terrorist i Uppsala län

Mer i ämnet