Foto: SVT/TT

Sjukhuspersonal i Uppsala oroade över mässlingsskydd

Publicerad

Den senaste tidens mässlingsutbrott i Göteborg har väckt oro bland personalen på Akademiska sjukhuset, det har man märkt av på sjukhusets infektionsmottagning.

Även om inget fall av mässling rapporterats i Uppsala oroas personalen på sjukhuset över sitt egna vaccinationsskydd.

– Det ringer lite personal från resterande delar av sjukhuset som vill gå igenom sitt vaccinationsskydd. De här utbrotten har nog väckt tanken hos en del, säger Elin Norström tf avdelningschef vid infektionsmottagningen.

Senast ett mässlingsutbrott upptäcktes i Uppland var år 2013. Då drabbades totalt ett tiotal personer i Stockholms och Uppsala län. I Uppsala var det minst tre barn som smittades, varav ett var under 17 månader gammalt.

Trots att det gått flera år sedan det senast utbrottet finns varningsskyltar uppsatta på Akademiska akutmottagningarna och på infektionsmottagningen.

– Det är bilder på mässlingsprickar och symptom och med instruktioner på fem olika språk på utsidan av dörren, säger Elin Norström tf avdelningschef vid infektionsmottagningen.

Förutom i Västsverige så har ännu ett utbrott av mässling upptäckts i Örnsköldsvik. I Uppland anses risken för ett nytt utbrott anses vara liten.

MÄSSLING

  • Inkubationstiden för viruset – tiden från smitta till sjukdom – är omkring tio dygn.
  • Förutom att den drabbade får utslag och hög feber påverkar mässling immunsystemet, vilket kan resultera i komplicerade infektioner, som öron-, lung- och hjärninflammation. Den senare kan, i sällsynta fall, resultera i en hjärnskada.
  • I Sverige är mässling en anmälningspliktig samt smittspårningspliktig sjukdom, enligt smittskyddslagen. Inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget och till Smittskyddsinstitutet.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.