Skolan som vill införa mobilfri zon

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha testat mobilfri vecka planerar Valsätraskolan nytt initiativ. Till hösten kan det bli förbjudet att ta upp mobilen på vissa platser under rasten.

Tidigare i våras testade Valsätraskolan i södra Uppsala att ha en mobilfri vecka. Nu planerar skolan att fortsätta på det spåret och tror att det ska leda till mer kreativitet och social samvaro bland eleverna, enligt Robin Ritsgard, lärare på skolan som dragit igång projektet.

– Vi har inte bestämt något än och jag tror inte på konceptet att ha det helt mobilfritt. Men med mobilfria zoner kan eleverna lära känna varandra bättre och slippa stressa med att lajka bilder. Det skulle också minska risker för kränkningar i sociala medier, säger Robin Ritsgard.

#MOBILENISKOLAN

LÄS MER: Kommunalrådet: Inför ny lag – tillåt lärare att beslagta mobiler

Bättre på lektioner

Rektor på skolan är Tomas Rylander och han tycker att skolan har kommit väl tillrätta med mobilanvändningen under lektionstid, varför man nu vill fokusera på elevernas användning på skolrasten.

– På lektioner kan mobilen vara ett konkret problem i att den stör, men problemet har blivit mindre. Mobilen kan ju också användas bra i undervisningen som till exempel kalkylator, säger rektorn.

Eleverna som SVT Uppsala träffar på skolgården tycker att mobilfria zoner låter intressant.

– Då kan du gå dit och hänga med dina kompisar, istället för att prata med folk som inte ens är där med mobilen, säger eleven Saga Ekmyr.

”Måste ta en selfie”

Hennes klasskompis Fia Ulle tror att elever skulle kunna fokusera mer på skolan om mobilfria zoner fanns.

– Istället för att tänka på att behöva lägga upp ett nytt foto eller ta en selfie, säger hon.

Under torsdagen kommer SVT Uppsala att publicera en debatt med elever från Valsätraskolan här på sajten!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#MOBILENISKOLAN

Mer i ämnet