Arkivbild. Det var natten till måndag den 8 oktober som Gottsundaskolan brann ned. Foto: Utryckning Uppsala

Skolor i Uppsala utrustas med nya brandlarm

Uppdaterad
Publicerad

Det kommunala fastighetsbolaget Uppsala Kommun Skolfastigheter AB arbetar med att utrusta alla sina skolor i Uppsala med brandlarm som är direktkopplade till en bemannad utlarmningscentral.

Efter branden i Gottsundaskolan har frågan om brandlarm i skolor aktualiserats. Det finns i nuläget inget krav på att en skola ska ha ett brandlarm direkt kopplat till SOS Alarm eller brandkår för att förenkla eller snabba på utryckning. Gottsundaskolan, som ägdes av det kommunala bolaget Uppsala Kommuns Fastighets AB, var ett sådant exempel. De larm som var installerade ljöd ”endast” i byggnaden i fråga – för att möjliggöra utrymning när personer var på plats.

Ett annat av kommunens bolag Uppsala Kommun Skolfastigheter AB har dock valt en annan väg. Där håller samtliga skolbyggnader på att utrustas med brandlarm direktkopplade till en bemannad central.

Gottsundaskolan nedbrunnen

– Min ambition är att samtliga skolor ska vara utrustade med detta inom två år, säger Mikaela Lundquist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.

15 skolor redan utrustade

15 av dessa är redan i nuläget utrustade med direktkopplade larm till räddningtjänst. 40 av dem är utrustade med direktkoppling till väktare.

– I de andra finns brand- och utrymningslarm som syftar på att rymma ut och varna personer i byggnaden så att ingen skadas.

– Det vi nu gör är att skaffa utrustning som larmar när ingen är på plats – för att spara minuter vid eventuell brand, fortsätter Mikaela Lindquist.

”Totalskada”

Enligt Mikaela Lindquist handlar det delvis också om att skydda egendom.

– Kostnaden för larmen är en ytterst liten del av vad det skulle kosta för en del- eller totalskada av en fastighet.

Arbetet som nu pågår görs löpade. Bolaget började med förskolorna och de resterande grund- och gymnasieskolorna utrustas nu.

– Vi gör det löpande när vi bygger om eller ändrar något. Vi prioriterade vissa skolor där vi identifierade en högre risk, där det kunde vara mer tillhåll kring och skadegörelse. Nu fortsätter utbyggnaden med larmöverföring på andra ställen.

Falsklarm

Hur ser du på risken med falsklarm?

– Alla bränder, stora som små, är allvarliga. Om ett larm går kan vi inte återta det. Alla incidenter kan vi i efterhand utvärdera, för att sedan försöka förebygga liknande saker framöver.

Gottsundaskolan brann ned natten mot den 8 oktober. Två tredjedelar av skolan totalförstördes. Den tredje skadades också. Två minderåriga tjejer är misstänkta för att ha anlagt branden.

– Speciellt tycker jag det är särskilt tråkigt för Uppsala kommun, de anställda och eleverna, avslutar Mikaela Lundquist, säkerhetsansvarig på Skolfastigheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gottsundaskolan nedbrunnen

Mer i ämnet