”Vi måste påminna, påminna, påminna”

Uppdaterad
Publicerad

Rektorn på Kvarngärdesskolan, Gunilla Söderström, var nyligen i USA och Minnesota och besökte skolor. Hon slogs av det höga säkerhetsläget, och blev inte inspirerad.

Speciella brickor för att komma in i skolan, åtta vakter, en rektor med en öronsnäcka inkopplad hela tiden. Varje steg som eleverna tog övervakades.

Nyligen var Gunilla Söderström och besökte flera skolor i Minneapolis. En sak hon definitivt inte var nöjd med var skolornas höga säkerhetsläge.

– Det här upplägget tar jättestora resurser. Jag skulle inte ta bort åtta lärare och ersätta dem med vakter, säger Gunilla Söderström.

Och hon får medhåll av kollegan och biträdande rektorn Anna Jones som också varit på studiebesök i USA.

– Jag kände mig inte tryggare bara för att det var vakter överallt.

Oanmält besök

När SVT Nyheter Uppsala för ett par veckor sedan gjorde ett oanmält besök på Kvarngärdesskolan första gången var det ingen som ställde frågan: ”Hej, vad kan jag hjälpa till med?”, eller följdfrågan, vem man är.

Några dagar efteråt, inför återträffen med rektorn, är det annorlunda. På vägen från cykelstället till rektorsrummet är det fyra vuxna som säger hej och frågar om mitt ärende.

Anna Jones är en personerna som ställer frågor.

– Jag tycker att det är viktigt att vi tar kontakt med dem som vi inte känner igen, och vi får kolla varför inte alla gör på samma sätt, säger hon.

– Vi måste påminna, påminna, påminna om det här, säger Gunilla Söderström.

”Upp till oss”

Hon är inne på att säkerhetsarbetet på skolan börjar med trygga elever, en bra stämning på skolan och en verksamhet som alla vill komma till och komma tillbaka till.

Men kan det finnas en risk att arbetet för en säkrare skola får motsatt effekt, att vi i högre utsträckning börjar misstänkliggöra varandra. Att det blir panik så fort en okänd kommer till en skola?

– Det är upp till oss hur vi sprider det här budskapet. Om vi själva är panikslagna så sprider det ju sig till eleverna, säger Gunilla Söderström.

Kolla i klippet ovan om säkerheten i USA-skolorna som Gunilla Söderström besökt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.