Anna Rask-Andersen riktar skarp kritik mot regionpolitikerna och skulle helst se att sjukhuset förstatligas. Foto: SVT

Skyddsombud slår larm om Akademiska

Uppdaterad
Publicerad

Läkarnas huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen vänder sig nu till Arbetsmiljöverket för att försöka få bukt med de arbetsmiljöproblem som det rapporterats om vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

I brevet till Arbetsmiljöverket skriver hon att det ”helt enkelt inte finns resurser för att behandla patienten på ett säkert sätt, vilket innebär att personalen drabbas av etisk stress”.

Bakgrunden, enligt Rask-Andersen, är att det saknas vårdplatser vilket i sin tur gör att akutmottagningen ofta blir en vårdavdelning. Fredagen 24 mars ska 24 patienter ha vårdats över natten på akutmottagningen.

Problem vid akutmottagningen

”Tillräckligt med toaletter saknas liksom annan utrustning som till exempel larm. Det finns dessutom inte utrymme vid sidan av britsarna för att personalen ska kunna arbeta ergonomiskt vid omvårdnad, vilket ökar risken för muskuloskeletala sjukdomar. Vi undrar också över brandsäkerheten på den proppfulla akutmottagningen”, står det i skrivelsen till Arbetsmiljöverket.

Det är pressat, enligt Rask-Andersen:

• Livshotande sjuka vårdas i akutrum.

• Läkare hinner inte gå på toaletten och ta raster som de har rätt till enligt arbetstidslagen.

• Larmcentralen kan kan inte skicka ut ambulanser, då de står i kö utanför akuten.

• ”Konflikter uppstår regelmässigt kring läkares beslut och kompetens.”

– Läget är mycket allvarligt. Politikerna måste göra nödvändiga prioriteringar, säger ombudet Anna Rask Andersen till Nyhetsbyrån Siren.

Vill att uppdraget anpassas

Skyddsombudet vill nu att Arbetsmiljöverket ska lägga ett föreläggande eller förbud för att förbättra situationen. Det handlar bland annat om att sjukhusets uppdrag måste anpassas till resurserna, att vårdplatser öppnas omedelbart och tydligare prioritering bland patienter; att vissa patientgrupper helt enkelt ska prioriteras bort.

– Det låter grymt, men om pengarna inte finns så kan vi inte tillhandahålla vård till alla. I praktiken sker den här prioriteringen redan, och politikerna måste informera allmänheten om hur situationen ser ut, säger Anna Rask Andersen till Nyhetsbyrån Siren.

Kommunal och Vårdförbundet lämnade tidigare i år in en liknande arbetsmiljöanmälan om läget på Akademiskas akutmottagning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.