Antalet TBE-fall i länet fortsätter att öka över tid. Arkivbild. Foto: TT

Fortsatt många smittas av TBE – snart är fästingsäsongen igång

Uppdaterad
Publicerad

Trots en dipp i statistiken förra året fortsätter TBE-fallen att öka över tid i länet, och vårt område förblir ett av de hårdast drabbade i landet. Och snart är nästa fästingsäsong igång.

– De första fallen brukar komma i april, säger Johan Hedlund, smittskyddsjuksköterska vid Region Uppsala.

I Uppsala län rapporterades enligt de officiella siffrorna 38 fall av den fästingburna sjukdomen TBE förra året. Siffrorna gäller antalet personer som gjort sin provtagning i Uppsala, men det är inte säkerhetsställt att personerna har blivit smittade här. Den siffran var högre än så förra året.

– Vi tror att det var 42 personer som blev smittade i Uppsala län, säger smittskyddsjuksköterska Johan Hedlund.

År 2017 var det 47 personer som testade sig i Uppsala län som hade TBE, år 2016 var det 43 personer och året dessförinnan var det 53 personer. Men trots en liten minskning förra året förblir länet bland de mest drabbade områdena i landet.

Djuren ökar fästingars överlevnad

– Även om vi hade en liten nedgång förra året ökar fallen över tid. Och Uppsala har under flera år varit det län där det är flest antal fall i förhållande till storlek på befolkning.

Att Uppsala är ett av de mest drabbade länen beror bland annat på den geografiska placeringen.

– TBE finns i ett band över världen som ligger över våra breddgrader och går bland annat över Mälardalen. Det beror dels på tillgången av vatten, men även antalet djur – finns det exempelvis många rådjur, sorkar och harar en sommar kan fästingar bita sig fast i dem och ha större chans till överlevnad, säger Johan Hedlund.

Fästingar börjar bli aktiva

TBE är en anmälningspliktig sjukdom och om man har blivit drabbad kan det leda till bland annat hjärnhinne- och hjärninflammation samt förlamningssymptom. För att skydda sig mot fästingarna ska man skydda sig och det går att göra med bland annat vaccin.

Fästingarna börjar bli aktiva nu när temperaturen stiger upp mot 5 plusgrader.

– Sett till åren är de första TBE-fallen i april, säger Johan Hedlund.

Totalt var det 385 upptäckta fall av TBE i landet under 2018, året dessförinnan rapporterades 391 fall vilket var rekord.

Fakta: TBE

TBE (Tick Borne Encephalitis) eller fästingburen hjärninflammation (encefalit) orsakas av ett så kallat flavivirus. Den kan yttra sig som hjärnhinne- och hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, nackstelhet och förlamningssymtom. Dödsfall är mycket sällsynta.

Sjukdomen sprids via fästingar som smittas när de suger blod från ett smittat djur. Fästingarna kan också överföra smittan direkt till sin avkomma.

Människan smittas genom bett av fästingar. De flesta fallen sker under sommaren och hösten.

Sjukdomen smittar inte från person till person. Inkubationstiden är vanligen mellan en och två veckor.

Det finns vaccin mot TBE som har god skyddseffekt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.