Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan: Ylva Ginsberg svarar på tre frågor om hur risken för självmord ökar när ekonomin försämras. Foto: Johanna Sundbeck/SVT

Socialstyrelsen varnar för fler självmord: ”Fem gånger högre risk”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns tydliga samband mellan ekonomiska problem och självmord, rapporterar Socialstyrelsen.

Nu varnar myndigheten för att allt fler svenskar riskerar att ta sitt liv.

– Frågan är högaktuell när ekonomin försämras i landet, säger Ylva Ginsberg, docent i psykiatri.

Personer som har hamnat i en svår ekonomisk sits löper högre risk att dö i suicid, visar en ny undersökning av Socialstyrelsen.

Myndigheten varnar för att fler svenskar kan hamna i riskzonen i och med det ekonomiska läge Sverige befinner sig i.

Studien visar att risken för självmord var fem gånger högre bland de som ansökt om ekonomiskt bistånd än bland de som inte mottagit bistånd, året efter att biståndet beviljats.

”Yngre drabbade”

Samtidigt visar siffror från Kronofogden att främst unga, mellan 18-30 år, nu ansöker om skuldsanering. Under det första halvåret ansökte omkring 17 500 personer om skuldsanering, vilket motsvarar en ökning med 24 procent på ett år.

– Den yngre generationen har inte ställts inför en liknande ekonomisk situation tidigare, säger Ylva Ginsberg, medicinskt sakkunnig i psykiatri på Socialstyrelsen och fortsätter:

– Vi kunde se att bland de som fått ekonomiskt bistånd så var det också mycket vanligare att man hade haft kontakt med psykiatrin innan.

”Behövs kraftsamling”

Ylva Ginsberg anser att det behöves en kraftsamling och insats för att uppmärksamma vården och socialtjänsten om den berörda gruppen.

– Det är inget litet antal personer det rör sig om. Om man blir ensam med de här svårigheterna kan det leda till känslor av hopplöshet.

I klippet ovan: Så ökar risken för självmord när ekonomin försämras.

HÄR FINNS HJÄLP OCH STÖD

Kontakta en psykiatrisk akutmottagning eller ring 112 om du mår så dåligt att det känns outhärdligt, eller om du har självmordstankar eller självmordsplaner.

Nedan hittar du kontaktvägar till andra organisationer för stöd och hjälp.

Mind Självmordslinjen. Chatta via mind.se eller ringa 901 01. Alla dagar, dygnet runt.

Bris – Barnens rätt i samhället. Chatta via bris.se eller ringa/smsa 116 111. Alla dagar, dygnet runt.

Jourhavande medmänniska. Chatta lördag-tisdag klockan 21.00-00.00 eller ring 08-702 16 80 alla dagar klockan 21.00-06.00 .

Jourhavande präst. Ring 112 och be om att bli kopplad till jourhavande präst, alla dagar klockan 21.00-06.00.

SPES – Riksförbundet för Suicid Prevention och Efterlevandes Stöd. Chatta 14.00-15.30 och söndagar 18.30-20.00 eller ring 020-18 18 00 alla dagar klockan 19.00-22.00.

Vårdguiden. Ring 1177 om du behöver hjälp med var du kan söka vård. Alla dagar, dygnet runt. Se en längre lista med kontaktuppgifter på 1177:s hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.