Utanför bostaden där den nioåriga flickan dödades. Foto: Sanna Karlsson/SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Sökte vård innan dådet

Uppdaterad
Publicerad
Pappan i 45-årsåldern, som nu sitter gripen misstänkt för mord och mordförsök, hade innan dådet sökt vård hos psykiatrin i Uppsala. Det bekräftar nu Uppsalapolisen.

Det var vid 16:30-tiden under torsdagen som larmet inkom till polisen i Uppsala om ett knivdåd i en bostad i Bålsta. Väl på plats kunde polisen gripa en 46-årig man misstänkt för en knivattack mot sin sambo och dotter. En attack som senare ledde till att den nioåriga dottern avled på grund av sina skador.

– Första patrullen på plats försökte rädda barnet genom hjärt-lungräddning. Det var en fruktansvärd syn som mötte dem, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Mannen sitter nu gripen misstänkt för mord och mordförsök.

Sökte vård timmar innan dådet – skickades hem

Uppsalapolisen går nu ut och bekräftar att den nu gripne mannen innan dådet sökt psykiatrisk vård för mental ohälsa. Kontakten ska ha tagits med Akademiska sjukhusets psykiatriska avdelning, bara timmar innan dådet.

– Jag kan bekräfta att han tagit kontakt med vården innan, säger Uppsalapolisens presstalesperson Christer Nordström.

Också Akademiska sjukhuset i Uppsala bekräftar.

– Mannen sökte vård på Akademiska sjukhuset i går förmiddag, säger Tobias Eriksson, chefsöverläkare psykiatri, Akademiska sjukhuset.

Vid mannens besök gjordes bedömningen att läget inte var akut. Därför valde man att skicka hem honom.

– Tanken var att lägga upp en framtida behandlingsplan inom öppenvården. Bedömningen som gjordes då var att det inte var akut. Därför skickades han hem, säger Tobias Eriksson till SVT Nyheter Uppsala.

Inte delgiven misstanke

Mannen är ännu inte delgiven misstanke om brott. Detta för att han psykiska hälsa inte tillåter det. Han är heller inte anhållen, något som enligt praxis måste göras inom 12 timmar efter ett gripande. Dock förutsätter det att den gripnes mentala hälsa tillåter det.

– Pappan är omhändertagen av oss hos polisen. Men han har också under morgonen körts till psykiatrin på Akademiska för undersökning. Jag kan däremot inte gå in på vad som sagts vid de tillfällena eller vad som framkommit, säger Uppsalapolisens Christer Nordström.

Startar intern utredning

Mannen vårdas just nu för psykiatrisk vård på sjukhuset. Kvinnan vårdas också på sjukhuset för lindriga skador.

– Vi kommer nu att tillsätta en intern utredning vid Akademiska sjukhuset för att undersöka handläggningen i detta ärende, säger Tobias Eriksson.

Under fredagsmorgonen blev den mannen som är i 45-årsåldern också förordnad en offentlig försvarare och en förundersökning om mord och mordförsök påbörjades.

Ovanligt med barnamord

Visa

Det dödliga våldet mot barn har minskat över tid, såväl över längre tid (sedan 1950-talet) som under 1990- och 2000-talen. Totalt har antalet fall av fullbordat dödligt våld mot personer under 15 år halverats mellan 1990- och 2000-talet.

I snitt sker nu 4-5 sådana brott per år jämfört mot 8-10 under 1990-talet.

Orsakerna till minskningen tros vara sociala reformer till förmån för ensamstående mödrar, bättre mödravård, bättre behandling av psykiskt sjuka eller deprimerade föräldrar samt ett förtydligande av vissa professioners skyldighet att anmäla när barn misstänks fara illa.

Även ökade insatser och skärpt lagstiftning mot våld mot kvinnor i nära relationer kan ha bidragit till minskningen av det dödliga våldet mot barn.

Källa:  Brottsförebyggande rådet/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivmordet i Bålsta

Mer i ämnet