Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Läge att slå till – eller att hålla i slantarna? Se video om Uppsalabornas taktik under mellandagsrean. Foto: SVT

Mellandagsrean är här – sparar eller slösar Uppsalaborna i år?

Uppdaterad
Publicerad

När årets mellandagsrea drar igång har många det redan kärvt med inflation och elräkningar. Det kan påverka handeln i två riktningar:

– Särskilt prismedvetna kanske söker upp de lägre priserna. Eller så blir man helt enkelt kvar hemma, säger Emma Hernell, vd på Handelns utredningsinstitut, HUI.

Inför mellandagsrean 2021 kom det nya pandemi-restriktioner så sent som dagen före julafton. Det skulle gå tio kvadratmeter per person i varje butik.

Uppsalas smittskyddsläkare varnade för att Uppsalabornas beteende i mellandagsrean skulle påverka smittspridningen. Länsstyrelsen lanserade en extra tillsynsinsats.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Men i år såg det ut som att det skulle återgå till det normala. Men det var innan inflation och höjda elpriser. Nu kan experterna på köpbeteende inte säga hur konsumenterna kommer att hantera sina inköp de kommande dagarna.

I klippet: Kommer vi att spara eller slösa – experten ser två scenarier för mellandagsrean

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris i Uppsala län

Mer i ämnet