Ansi Gerhardsson, enhetschef slutförvarsenheten SSM. Foto: Kjell Nyholm/Strålsäkerhetsmyndigheten

SSM: ”Vi har fler experter”

Publicerad

Strålsäkerhetsmyndigheten beklagar att myndighetens tidigare expert Jan Linder valt att sluta delvis på grund av att han inte fick gehör för sin kritik mot kapslarnas säkerhet. Men säger att de har lyssnat på hans kritik. Den har format SSM:s beslut.

SSM lämnade igår ett slutgiltigt godkännande för SKB:s metod att slutförvara det använda kärnavfallet i kopparkapslar i urberget. Det har varit en flera år lång prövning av en stor grupp där Jan Linder var en av många experter enligt chefen för slutförvarsenheten Ansi Gerhardsson.

– Jan har varit med och bidragit på ett bra sätt, men han är inte den ende granskaren. Myndigheten lutar sig också mot andra granskare med olika kompetenser som tillsammans gör den här helhetsbedömningen, säger hon.

”Vi har inte haft några nej-sägare”

Var han den enda nej-sägaren?

– Vi har inte haft några nej-sägare, och Jan var ingen nej-sägare. Däremot har vi haft många kritiska åsikter, och det ska vi ha.

Enligt Ansi Gerhardsson har SSM lyssnat på den kritik som Jan Linder framfört.

– Han har varit en väldigt viktig del i vårt granskningsmaskineri här. Han har varit med och bidragit till formuleringar och textavsnitt i våra rapporter. Han har varit kritisk i vissa frågor och det finns redovisat.

Har inte låst sig vid ett ja

Jan Linder kritiserar också SSM:s arbetssätt att först godkänna för att sedan kräva in mer information och räta ut frågetecken efterhand. Det gör att SSM låst sig vid ett ja menar han.

– Nej, där håller jag faktiskt inte alls med. Vi har ett system där man kan begära in mer underlag, men till en viss gräns. Det går inte att hålla på i all evinnerlighet. Så har inte vi sett på det hela, säger Ansi Gerhardsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SLUTFÖRVARET I ÖSTHAMMAR

Mer i ämnet