Statyn fördes till boendet i en rullstol, och har sedan återkomsten fått vara med på fikastunder. Foto: Privat

Stulen syskonstaty återfunnen – metallhandlare slog larm

Uppdaterad
Publicerad

Det var i slutet av september som statyn ”I want to be heard, I want to be found” stals från vård- och omsorgsboendet Tallmon i Älvkarleby. Men under tisdagen meddelade kommunen att statyn är tillbaka.

– Det känns som ett mirakel, att den är tillbaka i ett så gott skick, Ella Holmqvist, chef på boendet.

Statyn i brons föreställer ett syskonpar på ett barnhem i Riga. Men i slutet av september stals det ena syskonet från Tallmon.

– Även om det bara är en staty så blev det känsligt för många av oss, man stjäl inte från ett äldreboende. Det känns obehagligt att någon har varit såhär nära, säger Ella Holmqvist.

Hon och många andra på boendet trodde inte skulle få se statyn igen, att den var nedsmält. Men så ringde polisen och berättade att den återfunnits.

– De berättade att någon hade försökt sälja den till en metallhandlare, som hade kontaktat polisen. Vi vet inte vem metallhandlaren är, men honom vill vi verkligen tacka.

Statyn är dock inte tillbaka i sitt originalskick, en ryggsäck i brons som tillhörde statyn saknas fortfarande.

Är med på fikastunder

Statyn fördes till äldreboendet i en rullstol, och än sitter syskonet kvar i rullstolen.

– Vi har haft fika och då fick han sitta med, det blev en rolig grej och många drog på mungiporna.

I väntan på att åter monteras på platsen är statyn inlåst.

– Det känns jätteroligt att den är tillbaka, och spännande att den heter just ”I want to be found”, säger Ella Holmqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.