Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Johan Örjes (C) menar att Mälartåg inte lever upp till de förväntningar som formulerades när kontrakt skrevs Foto: Lisa Chröisty/SVT

Personalbrist bakom inställda tåg – så ska krisen lösas

Uppdaterad
Publicerad

När hösten kommit och allt fler åter börjar pendla ökar trycket på tågtrafiken till och från Uppsala. Men MTR Mälartåg, ansvariga för tågen i länet, har stora problem med att få trafiken att fungera.

– Vi kastar ut pengar just nu, men det är en jättesvår situation, säger Frida Ukmar, vd MRT Mälartåg.

Lokförare som går i pension, storsatsningar på tåg i flera regioner och svårigheter att rekrytera nya lokförare. Så lyder orsakerna bakom de inställda tågen runtom i Uppsala län de senaste veckorna. Men trots de tydliga förklaringarna är det ett problem som kan ta lång tid att lösa.

– Vi vet vad vi behöver göra och nu satsar vi stort men det kommer att ta tid innan det fungerar som vi vill, säger Frida Ukmar, vd för MTR Mälartåg.

Pendling i Uppsala län

På uppdrag av Region Uppsala har MTR Mälartåg givits ansvaret för att sköta tågtrafiken i Uppsala län. Men enligt Johan Örjes (C), ansvarig för kollektivtrafiken i länet, har MTR Mälartåg inte levt upp till de förväntningar som har formulerats när kontrakt skrevs.

– Jag är inte nöjd alls, det har uppenbarligen inte fungerat så som det var menat, säger Johan Örjes (C), regionråd i Uppsala.

Permanent indragna tågavgångar

För att underlätta situationen har Mälartåg dragit in på antalet avgångar under hösten, från 125 till 119 avgångar till och från Uppsala, varje dag.

– Vi vet att det i alla fall blir enklare för resenärer att planera sina resor om vi ställer in långt i förväg, säger Frida Ukmar, på Mälartåg.

I klippet: Hör MTR:s vd om vilka satsningar som nu görs för att locka fler lokförare till yrket.

Om tågtrafiken i Uppsala län:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pendling i Uppsala län

Mer i ämnet