Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kan Knivstas nya arbetsplatser byggas. Ett företag har köpt mark vid E4 för mellan 50 och 70 miljoner kronor. Foto: Pontus Stark/SVT

Markköp för miljoner ska ge jobb-boom i Knivsta

Publicerad

Flera tusen nya jobb kan skapas vid infarten till Knivsta. Den visionen har i alla fall företaget bakom markinköpet.

Knivsta förknippas i dag starkt med ordet pendlarsamhälle, men nu finns stora planer för fler jobb på hemmaplan.

Kommunens industriområde i Ar är i stor sett färdigbyggt, men några kilometer söderut, sydost om Säbysjön har ett företag köpt mark. Där ska det i framtiden byggas lager, industrier och kontor. Ungefär samma planer gäller för området på andra sidan E4:an, som ligger strategiskt inkilat vid E4 och riksväg 77. Om allt går som det är tänkt blir det här industriområdet fyra gånger så stort som Ar.

– Visionen är att utveckla Knivsta till en ny attraktiv logistikhubb och att området så småningom ska få samma karaktär som de logistikområden Kilenkrysset byggt upp i Rosersberg och Kungsängen, säger Anders Solberg som är exploateringschef för Kilenkrysset.

Och även om det är en lång väg till att få igenom den visionen, finns redan intressenter.

– Vi har ett företag från Uppsala som vill flytta hit med hundra anställda, det skulle kunna bli ett bra dragplåster, säger företagets ägare,  Jan Persson.

Jan Persson, ägare till Kilenkrysset.

Debatt om centrumhandeln

I Knivsta har det länge funnits en debatt om centrumhandeln, att nyetableringar utanför kan utarma en levande stadskärna, men kommunalrådet Klas Bergström (M), tror inte att det blir ett problem.

– Verksamheterna har olika karaktär och kompletterar varandra mer än de konkurrerar.

Knivsta vill vara en näringslivsvänlig kommun och välkomnar nyetableringar – finns det risk att ni hamnar i knät på Kilenkrysset?

– Nej, det tycker jag inte. Även om det här är en viktig investering för Knivsta så står vi inte och faller med en stor arbetsgivare.

Jan Persson vill inte säga så mycket om framtiden, men hänvisar till att företaget tidigare skapat 2 000-3 000 arbetstillfällen i Rosersberg, och visionen är att generera 5 000-6 000 jobb i Knivsta.

Knivsta kommun jobbar nu med en förstudie, och en övergripande verksamhets- och handelsutredning. För att verksamhetsområdet ska kunna byggas ut fullt ut krävs enligt kommunen även en ny avfart från E4:an.

Klippet: Därför slog han till och etablerade sig i Knivsta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer