Algblomning i Östersjön sommaren 2010. Foto: KUSTBEVAKNINGEN / TT

Sval sommar ger minskad algblomning – hittills

Uppdaterad
Publicerad

De låga temperaturerna i juni och juli har väl inte varit så värst uppskattade av semesterfirare landet över. Men tack vare bristen på sol har algblomningen i våra sjöar och hav minskat.

Det är kombinationen av varmt väder, strålande sol och avsaknad av vind som gör att planktonalgerna växer så det knakar. När sjön skiktar sig och det kalla och varma vattnet inte blandas, då sker det som kallas för algblomning.

Oftast är ansamlingen av alger störst vid vattenytan, eftersom solljuset är starkast där.

Bra väder räcker inte

För att algerna ska växa behöver de inte bara fint väder, utan även näringsämnen som kväve och fosfor. Och det är något som det finns gott om i våra vatten efter den här sommaren, menar Gunilla Lindgren som är miljövetare på länsstyreslen i Uppsala.

– När det regnar så myckets om det gjort de senaste veckorna så rinner det ut stora mängder regnvatten i våra vattendrag. Därför finns det just nu höga halter av näringsämnen i till exempel Mälaren, säger hon.

– Man brukar säga att högsäsong för algerna är under juli. I augusti sjunker temperaturen något, och det blir dessutom mörkare på nätterna. Så man skulle kunna tänka sig att det inte blir mer algblomning i år, men det är jättesvårt att veta säkert, säger hon.

Kan börja blomma nu

Om det sker en temperaturväxling nu, och augusti blir varmare än vanligt, så finns det en risk att planktonalgen börjar växa. Enligt Gunilla Lindgren skulle dock temperaturen behöva stiga ganska rejält.

– Om det blir över 25 grader nu, och väldigt mycket stark sol och vindstilla så kan det börja blomma. Det finns ju som sagt mycket näringsämnen i vattnet.

Hittills i Uppsalaområdet har det inte kommit in klagomål på algblomning, det berättar Theo Kotsinas på miljökontoret i Uppsala.

– Västra Mälaren, i närheten av Köping, har delvis drabbats. Men ingen har rapporterat in algblomning i vattnet omkring Uppsala län, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.