Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den svenske mästaren dömdes till villkorlig dom och böter av Uppsala tingsrätt. Foto: SVT

Efter misstankar om svält – familjehemspar frias

Uppdaterad
Publicerad

Det par som åtalats för att ha utsatt en treårig familjehemsplacerad flicka för svält frias av Uppsala tingsrätt för synnerligen grov misshandel. Enligt domen ska paret inte ha begränsat barnets tillgång till mat.

I juni 2021 ska en då treårig flicka ha blivit så pass undernärd att hon senare drabbades av det som kallas ”refeeding syndrome”, vilket resulterade i en livshotande situation. Detta ska även ha varit första gången i Sverige som man sett ”refeeding syndrome” hos ett barn som inte lider av andra sjukdomar sedan tidigare.

Enligt domen ska flickan ha haft vissa blodvärden som motstrider att hon ska ha varit undernärd och tingsrätten fastslår även att åklagarsidan inte kunnat bevisa att paret begränsat tillgången på mat. Samt att flickan fått tillräckligt med näring, både i skolan och hemma.

Flickan ska ha varit placerad i familjehemmet i tio månader innan hon togs till sjukhus. Vid sjukhusbesöket ska barnet även ha haft en bruten hand, vilket mannen i familjehemsparet enligt åtalet ska ha varit skyldig till. Han frikänns även från de misstankarna.

I videon nedan: Detta är refeeding syndrome:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christoffer Urborn/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.