Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Uppsala ser över möjligheten att analysera PCR-prover utomlands. Hör mer i klippet. Foto: TT

Svårt att få provtagningstid – regionen söker hjälp utomlands

Uppdaterad
Publicerad

Region Uppsala provtar som aldrig förr. Men det är fortsatt svårt att få en tid och nu blickar regionen utomlands för att utöka kapaciteten.

Ungefär 10 000 personer i veckan provtas för att se om man har en pågående covid-infektion. Men det är fortsatt många som har svårt att få en tid, vilket SVT rapporterat om tidigare. Regionen har tagit hjälp av ett laboratorium i Stockholm för att kunna analysera snabbare. Dessutom har man satt in en provtagningsbuss som åker runt och provtar länsbor.

– Än så länge räcker vi inte till kapacitetsmässigt, säger Fredrik Settergren, verksamhetschef för Nära vård och hälsa, Region Uppsala.

”Har upprättat kontakt”

Nu letar man tittar man efter alternativ för att kunna utöka kapaciteten ytterligare. Dels inom Sveriges gränser – men även utomlands.

– Vi har upprättat kontakt i både Tyskland och Finland för att få ännu mer analyskapacitet.

Hur ser du på möjligheten att få hjälp därifrån?

– Det finns goda förutsättningar att få hjälp. Det verkar som att det finns kapacitet i de länderna. Men det är en hel del som ska lösas – både kring transportkedjor, provsvar och patientsäkerheten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet