Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Hör om smittan på Svarbäcksgården och hur verksamheten nu går till väga för att stoppa smittspridningen. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Svartbäckens äldreboende drabbat av covid-19

Publicerad

Svartbäcksgården i Uppsala stänger en av sina avdelningar för besök efter att åtta av fjorton brukare insjuknat i covid-19. Samtidigt har åtgärder införts för att minska smittspridningen.

– Det är väldigt tråkigt att det blivit såhär men samtidigt inte helt oväntat, säger Lars Östlund, områdeschef på vård- och omsorgsförvaltningen.

På Svartbäckens korttidsboende finns plats för 58 brukare, vilka är uppdelade i fyra avdelningar. Nu har en av avdelningarna isolerats efter att både brukare och personal testat positivt för covid-19.

– De flesta har blivit lindrigt sjuka med förkylningssympotom men en av brukarna har behövt sjukhusvård, säger Lars Östlund.

Det rör sig i nuläget om åtta brukare samt två från personalen. Varifrån smittan kommit är ännu okänt.

Korttidsboende kan ge högre smitta

Enligt Lars Östlund är det inte helt oväntat att enheten drabbats av covid-19 när smittan åter stiger i samhället. Han menar att korttidsboenden som Svartbäcken löper högre risk att få in smitta, eftersom det är högre omsättning av brukare.

För den som har en närstående på avdelningen uppmanar han till att kontakta personalen för mer information.

– Det kan vara möjligt att ses, men i så fall utomhus, säger Lars Östlund.

I klippet: Hör om smittan på Svarbäcksgården och hur verksamheten nu går till väga för att stoppa smittspridningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Uppsala

Mer i ämnet