Foto: SVT

Terrormisstänkt får skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

En man född 1987 får nu skadestånd efter att ha suttit frihetsberövad under tre dagar i maj 2018. Då missstänkt för förberedelse för terrorbrott.

Mannen greps på ett tåg klockan 23.00 den 3 maj förra året. Han ska då uppträtt märkligt och tullstjänstemän ska ha larmat polisen. Mannen ska då ha haft ritningar över Åhlénshuset i Uppsala på sig.

Den 7 maj hölls häktningsförhandlingar och i samband med dem släpptes mannen. Ärendet kom senare att läggas ner helt och nu beviljas mannen 6 000 kronor i skadestånd för de dagar han satt frihetsberövad.

I sitt utlåtande skriver Justitiekanslern bland annat:

”När ett frihetsberövande har föranletts av särskilt allvarliga brottsmisstankar kan ersättning för lidande bestämmas till ett högre belopp än det som normalt lämnas vid frihhetsberövanden av jämförbar längd. De brott som (den misstänkte reds anm) har varit misstänkt för avser i och för sig allvarlig brottslighet, men tillhör inte den kategori som enligt Justitiekanslerns praxis medför en förhöjd ersättning.”

Utöver de 6 000 kronorna får även hans ombud 1 699 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.