Gustav Blom hoppade av gymnasiet. Via praktik och en specialutformad gruppverksamhet i Heby kommun vill han ta sig tillbaka till skolbänken. Foto: SVT

Unga ska lockas tillbaka till skolbänken i unikt Hebyprojekt

Uppdaterad
Publicerad

I Heby vill man få ett femtiotal unga att hitta tillbaka till skolbänken. För att lyckas prövar man ett nytt grepp: gruppverksamhet på vetenskaplig grund.

Gustav Blom från Heby kör ut en vagn med mejerivaror i matbutiken. Han har bytt skolbänken mot praktik.

– Jag hoppade av gymnasiet, det kändes som en fortsättning på grundskolan. Mycket teori, och lärarna var inte så bra, säger Gustav Blom.

En kort promenad därifrån har utbildningskonsulenterna Louise Frändberg, Johanna Stålhand, Tomas Hansson och arbetsmarknadschefen Camilla Gunnarsson avslutat morgonmötet.

De jobbar alla på Centrum för livslångt lärande och ansvarar för de ungdomar i kommunen som är mellan 16 och 20 år, men som inte fullgjort gymnasiet.

Ska stärka självförtroendet

Inom kort ska runt 50 ungdomar bjudas in till en satsning som syftar till att hitta en väg tillbaka till studierna. Vägen går via praktik, studier och gruppverksamhet. I den är tanken att ungdomarna ska få hjälp med få bättre självförtroende och bli stärkta i ett socialt sammanhang.

Hur ska ni få ungdomarna att vilja komma till er gruppverksamhet?

– Tanken är att ungdomarna själva ska få vara med och tycka till om upplägget, och så har vi tagit hjälp av Uppsala universitet.

Utformningen för gruppträffarna, och hur de utvärderas, ska bygga på vetenskaplig grund. Här ha kommunen tagit hjälp av doktoranden Malin Eriksson.

– Om vi har som mål att jobba med individuell utveckling så är det viktigt att vi har ett vetenskapligt stöd för hur vi ska göra det på bästa sätt, säger Malin Eriksson.

– Det här är ett område där kommunerna lägger olika mycket resurser och jobbar helt olika. Här behövs mer forskning, för det är ett eftersatt område, säger Malin Eriksson.

I klippet får du höra mer om Hebys unika projekt.

Vill hjälpa fler. Heby har i dag 50 ungdomar som omfattas av kommunens aktivitetsansvar. Utbildningskonsulenterna Tomas Hansson, Johanna Stålhand och Louise Frändberg jobbar för att gruppen ska bli mindre. I förgrunden arbetsmarknadschefen Camilla Gunnarsson. Foto: SVT

Så många omfattas av KAA i Uppsala län

Just nu finns det 897 ungdomar i  Uppsala län som omfattas av så kallat kommunalt aktivitetsansvar. Det innebär att kommunerna enligt skollagen har ett särskilt ansvar för ungdomar under 20 år som inte har fullföljt gymnasiet. Vilka insatser kommunerna sätter in varierar.

Och så här ser det ut med ungdomar som omfattas av KAA i respektive kommun:

27 ungdomar i Östhammar

33 ungdomar i Knivsta

50 ungdomar i Heby

79 ungdomar i Tierp

70 ungdomar i Håbo

182 ungdomari Enköping

23 ungdomar i Älvkarleby

433 ungdomar i Uppsala

897 ungdomar i Uppsala län

Källa: Sveriges kommuner och regioner och länets kommuner

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.