Den mördade mannen hittades i naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping. Foto: Pontus Stark/SVT

Tonåring misstänktes ha kidnappat man – offret hittades mördad

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-åring som på tisdagen häktades misstänkt för mordet på en man i Hjälstaviken – och som greps på Arlanda i lördags – var först misstänkt för människorov.

– Han var den förste att bli formellt misstänkt, säger åklagare Moa Blomqvist.

Den 18-årige mannen var tidigt på polisens radar och efterlystes som misstänkt för människorov redan dagen innan offrets kropp hittades i naturreservatet Hjälstaviken utanför Enköping.

I lördags anlände han till Sverige och greps direkt på Arlanda. Sedan dess har den unge mannen suttit anhållen misstänkt för mord.

Mordet i Hjälstaviken

På tisdagen häktades han.

– Han nekar till brott, mer än så kan jag inte säga. Jag får inte veta någonting alls om utredningen, säger mannens advokat Olle Hancock.

Preciserar mordtiden

Åklagare Moa Blomqvist har tidigare kallat gripandet av 18-åringen som ”mycket viktigt” för utredningen.

– Jag skulle inte kalla honom huvudmisstänkt, det är att gå lite långt. Alla är misstänkta för lika stor delaktighet, säger Moa Blomqvist.

Tidigare sattes tiden för mordet mellan sista livstecknet från mannen på eftermiddagen 24 mars tills dess kroppen hittades 1 april. Nu tror man att mannen mördades innan 28 mars.

– Vi har tittat på all bevisning vi har och kunnat korta tiden utifrån det, säger Moa Blomqvist.

”Lite lugnare nu”

Sedan mitten av april sitter tre pojkar och en flicka – samtliga under 18 år och hemmahörande i Uppsala, Enköping och Eskilstuna – häktade misstänkta för delaktighet i mordet. De efterlystes först en vecka efter att kroppen hittades och togs av polis fyra dagar senare.

Även dessa nekar till brott.

– Jag hoppas att det ska bli lite lugnare nu, att vi kan fokusera på att utreda mordet i stället för att leta misstänkta. Det utesluter dock inte att fler kan misstänkas för brott, säger Moa Blomqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mordet i Hjälstaviken

Mer i ämnet