Arkivbild. Foto: TT

Tonårspojke har inte gått att straffa – nu åtalas han för överfall på flera barn

Publicerad

En tonårspojke som vid upprepade tillfällen överfallit barn i bland annat Uppsala har nu åtalats vid Uppsala tingsrätt. SVT har tidigare granskat fallet, då alla tidigare polisutredningar mot pojken lagts ned.

Första gången som Johan, som vi valt att kalla honom, polisanmäldes var för flera år sedan. Tonårspojken har flera olika diagnoser. Bland annat är han autistisk och har adhd. Han har bott hemma hos sina föräldrar i Uppsala, som haft honom under uppsikt. Men Johan har rymt flera gånger, och i samband med det har han angripit barn, oftast flickor.

Flera föräldrar som SVT tidigare pratat med har varit upprörda över att Johan fått gå fri.

Förklaringen till att Johan inte tidigare har åtalats, från rättsväsendets sida, har bland annat varit hans låga ålder, samt att fallet hamnat i ett ”moment 22” då det inte har gått att frihetsberöva Johan på grund av hans diagnoser.

Fem misshandelsfall

Men nu har alltså ”Johan”, som hunnit bli 18 år, åtalats för bland annat fem fall av misshandel och ett fall av sexuellt ofredande, då han tagit en flicka på rumpan.

Tre av misshandelsfallen ägde rum i Uppsala i juni 2019, och de senaste två fallen inträffade så sent som i november i en kommun i de södra delarna av Sverige. Johan har i polisförhör erkänt de brott han nu åtalas för.

Han ska ställas inför rätta vid Uppsala tingsrätt, men när rättegången blir av är inte bestämt. Först ska Johan genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.