För snart en vecka sedan blev två barn överfallna av ”Johan” i ett soprum i Eriksberg. Foto: Heiko Junge/TT

Mamma till offer: ”Han måste låsas in för att skydda våra barn”

Uppdaterad
Publicerad

De två barnen i tio-årsåldern som attackerades i ett soprum i Eriksberg förra veckan mår mycket dåligt.

– De är oroliga, känner sig otrygga utomhus och har svårt att sova, berättar deras mamma för SVT Uppsala.

Det har snart gått en vecka sedan överfallet, som SVT Nyheter Uppsala rapporterat om tidigare. Barnen skulle slänga soporna innan familjen skulle åka till sitt sommarställe och fira midsommar när ”Johan” dök upp.

– Polisen ringde i måndags och sa att han hade gripits. Att han var 17 år med olika diagnoser och att de var 99 procent säkra på att det var han som hade gjort det här, berättar mamman.

En granne till familjen tog också bilder på gärningsmannen, som har lämnats till polisen.

I soprummet blev barnen knuffade och dragna i, mest flickan. Hon fick klänningen sönderriven och skrapsår, bulor och blåmärken över hela kroppen.

– Det slutade med att han slängde henne i en soptunna, berättar mamman.

”Måste låsas in”

Polisen har inte hörts av mer, så vad som händer nu har inte familjen fått veta.

– Men jag läste ju att han var frisläppt och det känns ofattbart. Jag säger inte att han måste hamna i fängelse, men han måste ju låsas in som ett skydd för våra barn. Som det är nu så är det ju liksom barnen som får ta straffet, säger mamman.

Och om den här polisutredningen också läggs ned, vad tänker du om det?

– Det får inte ske. Då får vi ordna en föräldrasamverkan eller något och punktmarkera den här killen. Det här får inte hända igen. Hur många liv ska han få förstöra?

Mer om Fallet Johan

Johan, som egentligen heter något annat, är en 17-årig pojke som har flera olika diagnoser. Han är misstänkt för misshandel och sexuellt ofredande efter att ett barn överfölls i Eriksberg måndagen den 24 juni.

Förra torsdagen, den 20 juni, överfölls de två barnen i 10-årsåldern i ett soprum i Eriksberg. Enligt barnens mamma är Johan misstänkt även i det fallet.

För ett år sedan granskade SVT Uppsala Fallet Johan. Han hade då begått brott mot ett tiotal barn i 5-10-årsåldern. Det handlade om knuffar, slag, och ”släpningar” i marken.

Eftersom Johan har flera olika diagnoser och redan får vård har rättssystemet funnit det lönlöst att ställa honom inför rätta. Alla tidigare utredningar har därför lagts ned. Men nu har nya förundersökningar startat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.