Genom att sänka hastigheten på vägarna kommer sju liv att räddas varje år, enligt Trafikverket. Foto: SVT

Trafikverket föreslår lägre hastigheter på länets vägar

Uppdaterad
Publicerad

Det är totalt fem vägar i Uppsala län som Trafikverket föreslår lägre hastigheter på. Vägarna har en sträcka på totalt 131 kilometer, där Trafikverket vill sänka hastigheten från 90 km/h till 80 km/h.

Sänkningen föreslås att göras på vägar utan mitträcke och i första hand på vägar där det går mer än 2 000 fordon per dygn. Enligt Trafikverket räddar rätt hastighet på vägen liv, och är sänkningen är enligt dem ett ”lågt pris att betala för ökad trafiksäkerhet”.

Vägarna där Trafikverket föreslår att sänka hastigheten är:

  • Riksväg 72 från Heby fram till riksväg 55
  • Riksväg 76 från länsväg 290 vid Forsmark till Skutskär
  • Riksväg 77 från E4:an till Husby långhundra
  • Länsväg 291 mellan E4:an och riksväg 76
  • Länsväg 600 mellan Läby och Mehedeby

Enligt Trafikverket är hastigheten den faktor som har störst betydelse för hur allvarliga följder en trafikolycka får. En kollision i 80 km/tim istället för 90 km/tim gör att risken att omkomma minskar med 40 procent. De sänkta hastigheterna förväntas leda till att sju liv per år kan räddas i Sverige.

Trafikverkets förslag går nu ut på remiss till bland annat berörda kommuner, länsstyrelser, kollektivtrafikmyndigheter och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.