I Uppsala spås det minskande utbudet av jobb i första hand slå mot de yngre jobbsökarna. Foto: SVT

Trendbrott på arbetsmarknaden – unga väntas få tuffare att hitta jobb

Uppdaterad
Publicerad

I december ökade arbetslösheten i länet med 7,6 procent jämfört med samma månad året innan. Samtidigt minskar antalet lediga jobb, och arbetsförmedlingen spår tuffare tider – speciellt för unga.

Inne på arbetsförmedlingen i Uppsala ringlar kön lång till disken där handläggarna arbetar. Och Jimmy Algotsson, verksamhetscontroller vid arbetsförmedlingen, spår att kön kan bli ännu längre den närmaste tiden.

– Vi får in färre platser och tiden som vakanserna ligger har blivit kortare, säger Jimmy Algotsson.

I slutet av förra året var 1 509 ungdomar arbetslösa i länet, något fler än motsvarande period 2018.

– Det är unga som känner av en konjunktursvängning först, när företagen drar tillbaka de enkla jobben som är lättast att spara på.

Mer om ungdomsarbetslösheten i länet i klippet ovan.

Lägre tillväxt att vänta

Antalet arbetslösa i länet ökar. Vid årsskiftet var 10 500 personer arbetslösa, vilket är 600 fler jämfört med året innan.

Arbetslösheten i Uppsala län ligger på 5,6 procent.

Högkonjunkturen har vänt och en lägre tillväxttakt är att vänta i länet, den slutsatsen dras i Region Uppsalas analys av arbetsmarknaden under fjärde kvartalet 2019.

Källa: Region Uppsala

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.