Tror inte på bedövning för nyförlösta

Uppdaterad
Publicerad

Stora förändringar är på gång inom förlossningsvården. För att fler förlossningsskador ska upptäckas ska det bli rutin att bedöva alla nyförlösta kvinnor. Men verksamhetschefen för kvinnosjukvården på Akademiska sjukhuset i Uppsala, Masoumeh Rezapour, tror inte på det här rådet.

Genom att bedöva alla nyförlösta kvinnor ska personalen kunna leta efter förlossningsskador mer effektivt. Det menar Eva Uustal, som är överläkare i gynekologi och obstretik, och som lett det nationella arbetet kring de nya rekommendationerna för förlossningsvården. Enligt henne ska bedövning av alla nyförlösta gälla som rutin framöver.

– Vi kommer att rekommendera att alla kvinnor bedövas, och att det ska bli en rutin. Ungefär som när man tvättar ur ett sår hos doktorn innan det ska sys, så ska det bli rutin hos förstföderskor att bedövas.

Förlossningsskador
Eva Uustal vill att man ska sluta missa stora förlossningsskador. Foto: SVT

Viktigt att verkligen titta

I dag bedövas enbart de kvinnor som har synliga bristningar efter förlossningen. Men enligt Eva Uustal är det viktigt att man bedövar även de kvinnor som inte har det.

– Ibland så syns inte alla bristningar utanpå. Utan man kan behöva känna med fingret både i ändtarmen och i slidan, hålla isär och verkligen titta. Vi vet att bland förstföderskor får åtta av tio en större eller mindre bristning, och där är det ju en stor fördel om man lägger bedövningen redan innan man syr. Och vi vet att det förekommer även stora missade förlossningsbristningar, och det är dem vi vill komma ifrån.

Läs mer: Sadaf: ”Hon vill inte hjälpa kvinnor”

Tveksam till bedövning

På Akademiska sjukhuset i Uppsala så har man de resurser som krävs för att genomföra den nya rutinen. Det uppger verksamhetschefen för kvinnosjukvården Masoumeh Rezapour. Men hon betonar att det handlar om en rekommendation, en som hon alltså är tveksam till.

– Jag tycker det alltid är en fördel att patienter som har en bristning får bra bedövning, för att ställa bra diagnos. Det gör vi redan, det är inget nytt. Men att även patienter som inte har en bristning ska få pudendusbedövning, som är ett invasivt ingrepp, det måste man överväga tycker jag. Det tror jag inte på riktigt, säger hon.

Läs mer: ”Man kan inte se likadan ut som innan”

– Det handlar om en jämlik kvinnosjukvård, att alla får chansen att göra på samma sätt. Vi hoppas också att det här ger en möjlighet för kvinnorna att få en bättre insikt i vad man borde kunna be om och önska i förlossningsvården, säger Eva Uustal.

Nya rekommendationer för förlossningsvården

Det är Svensk förening för obstetrik och gynekologi, Svenska barnmorskeförbundet och Landstingens ömsesidiga försäkringsbolag som arbetat fram de nya rekommendationerna för förlossningsvården.

Syftet med de nya rekommendationerna för förlossningsvården är att förebygga, hitta, behandla och följa upp förlossningsskador på ett bättre sätt, samt att det ska se likadant ut inom förlossningsvården i hela landet.

Rekommendationerna har varit ute på remiss hos ledande förlossningsläkare, gynekologer och barnmorskor.

Den 1 mars gick remisstiden ut och i april väntades de nya rekommendationerna vara klara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Förlossningsskador

Mer i ämnet