Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Ibland får man be om ursäkt för att det tar för lång tid”, säger Helena Strömbergsson, läkare och skyddsombud på BUP i Uppsala. Foto: Christoffer Urborn/SVT

Två av fem barn får inte BUP-möte i tid – trots löften från politiker

Publicerad

Styret i Region Uppsala har lovat att köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) ska bort – med senaste siktet inställt på oktober. Trots det tvingas två av fem barn att vänta på ett första möte längre än 30 dagar, vilket bryter mot den förstärkta vårdgarantin.

– Det är bara att beklaga, säger regionrådet Malin Sjöberg Högrell (L).

Omkring 280 barn väntar just nu någon form av vårdinsats hos BUP i Uppsala, varav 100 på det första mötet som avgör hur man ska gå vidare.

I förra veckan var ”tillgängligheten till första besök inom den förstärkta vårdgarantin 60 procent”, enligt BUP, vilket betyder att två av fem barn inte får det besök de har rätt till inom 30 dagar.

BUP-krisen

– Under den här mandatperioden har det dock blivit en förbättring kring tillgängligheten, från 30 procent till 60 procent. Och vi har under mandatperioden legat över 80 procent, säger Malin Sjöberg Högrell.

– Nu måste vi titta på hur vi ska jobba vidare, om man kan arbeta på ett annat sätt eller om det behövs mer pengar.

I klippet: Så beskriver läkare och sektionschefen situationen på BUP.

Har du erfarenheter av BUP – som patient, vårdnadshavare eller anställd?

Hör gärna av dig genom att mejla vår reporter Christoffer Urborn. Du har alltid källskydd.

Förstärkt vårdgaranti

Sedan 2011 finns en förstärkt vårdgaranti för den som söker sig till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för att få hjälp.

Den innebär att du inte ska behöva vänta längre än 30 dagar på en första bedömning samt ytterligare 30 dagar till en fördjupad utredning eller behandling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

BUP-krisen

Mer i ämnet